NEMA POVRIJEĐENIH: Eksplozija u blizini jezera Gazivode na sjeveru Kosova

Zamjenik direktora policije za region sjever, Veton Elshani je za Radio Slobodna Evropa rekao da nema povrijeđenih, ali da je pričinjena materijalna šteta na dva automobila.

  • Hronika

  • 21. Jul. 2024  21. Jul. 2024

  • 0

Policija Kosova je potvrdila je da je u nedjelju bačena eksplozivna naprava na sjeveru Kosova u blizini jezera Gazivode.

Zamjenik direktora policije za region sjever, Veton Elshani je za Radio Slobodna Evropa rekao da nema povrijeđenih, ali da je pričinjena materijalna šteta na dva automobila.

Nije mogao da precizira o kakvoj eksplozivnoj napravi je riječ. On je napomenuo da policija vodi istragu.

Na jezero Gazivode su posljednjih Nedelja građani odlazili kako bi se rashladili tokom visokih temperatura, koje su išle i do 40 stepeni. Jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, a manjim dijelom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Na osnovu zvaničnih vladinih dokumenata, od hidrosistema Ibar-Lepenac na Gazivodu u Zubinom Potoku, pijaćom vodom se snabdijeva sever Kosova, ali i Priština sa okolinom.

Sa Gazivoda se isporučuje i voda za termoelektrane u Obiliću i koristi se za hlađenje elektrana Kosovo A i Kosovo B, a pored toga, voda iz akumulacionog jezera Gazivode koristi se i za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

U slučaju suše, kao što je bilo 2014. godine, voda iz Gazivoda je korištena i za punjenje jezera u blizini Prištine, Batlave i Badovac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...