RASTU TENZIJE U REGIONU: NATO na Kosovo i u Sjevernu Makedoniju šalje snage za reagovanje

Pripadnici ARF-a obavljaće obuku kako bi održali visok nivo spremnosti i testirali svoje vještine i procedure za brzo raspoređivanje velikih snaga.

  • Regija

  • 30. Sep. 2024  

  • 0

Približno 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (Allied Reaction Force, ARF) bit će raspoređeno na Zapadni Balkan od 30. septembra do 16. oktobra ove godine kako bi sprovelo obuku i pružilo podršku postojećim mirovnim snagama na Kosovu (KFOR), piše agencija Beta.

Ovo je prvi put da je ARF negdje raspoređen od formiranja u julu 2024. godine. Vojni kontingent ARF Operativnog tima za vezu i izviđanje (OLRT) od 50-ak pripadnika biće na Kosovu dok će približno 150 njih biti poslano u Sjevernu Makedoniju.

Pripadnici ARF-a obavljaće obuku kako bi održali visok nivo spremnosti i testirali svoje vještine i procedure za brzo raspoređivanje velikih snaga.

Dio štaba ARF-a biće privremeno integriran u komandne i kontrolne strukture misije KFOR-a, sa zadatkom da identifikuje zahtjeve logističke, infrastrukturne i operativne podrške, u cilju značajnog jačanja položaja mirovnih snaga na Kosovu.

Jasna poruka Alijanse

Agencija Beta navodi kako je ARF strateška snaga velike spremnosti, u stanju je da se aktivira u veoma kratkom roku, uz podršku drugih snaga s ciljem odvraćanja neprijatelja u različitim situacijama.

Ovo raspoređivanje ARF-a, zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga (SRF) na Kosovu koje je najavljeno ranije ovog mjeseca, šalje jasnu poruku o riješenosti i posvećenosti NATO-a održavanju mira i stabilnosti u regiji, saopšteno je.

Komanda NATO-a u Napulju pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, regiji od strateškog značaja za Alijansu, dodaje se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...