POSEBNE MJERE SIGURNOSTI: Napeto u Parizu, problematična izraelska delegacija...

Olimpijske igre počinju u petak usred izraženih sigurnosnih zabrinutosti i pojačanih geopolitičkih napetosti zbog ratova u Ukrajini i Gazi.

  • Evropa

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Izraelska olimpijska delegacija je uz velike mjere osiguranja otputovala u Pariz gdje će u petak biti otvorene Olimpijske igre.

Olimpijske igre počinju u petak usred izraženih sigurnosnih zabrinutosti i pojačanih geopolitičkih napetosti zbog ratova u Ukrajini i Gazi.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u razgovoru za medije da će izraelski sportaši biti zaštićeni danonoćno tokom Igara, 52 godine nakon masakra na Olimpijskim igrama u Münchenu u kojem su palestinski militanti ubili 11 Izraelaca.

Podsjetimo, u napadu na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. teroristička grupa Crni septembar ubila je 11 izraelskih sportaša. Dvojica Izraelaca ubijena su u Olimpijskom selu. Palestinski teroristi oteli su još devet tražeći oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, kao i dvojice istaknutih zapadnonjemačkih ljevičarskih militanata.

Nakon neuspjelog pokušaja njemačkih snaga sigurnosti oslobađanja taoca, Palestinci su ubili preostale otete izraelske sportaše. Ukupno je ubijeno 11 izraelskih sportaša, pet terorista i jedan pripadnik policije.

U ponedjeljak je ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne rekao na sastanku s kolegama iz Europske unije u Bruxellesu: - Želim u ime Francuske reći izraelskom izaslanstvu da vam želimo dobrodošlicu u Francusku na ove Olimpijske igre.

Međutim, zbog izraelske brutalne vojne akcije u pojasu Gaze koja je rezultirala desetinama hiljada poginulih Palestinaca, ultraljevičarski zastupnik u francuskom parlamentu Thomas Portes kazao je kako izraelski sportaši nisu dobrodošli u Francuskoj te kako bi se trebali održati protesti protiv njihovog sudjelovanja.

Izrael se optužuje i za kršenje tradicionalnog olimpijskog primirja, koje bi trebalo trajati od 19. srpnja do završetka Paraolimpijskih igara sredinom rujna.

Portesov stranački kolega Manuel Bompart putem društvene mreže X napisao je kako bi izraelski sportaši zbog intervencije u Gazi morali nastupati bez nacionalnih obilježja.

Oglasio se i Palestinski olimpijski odbor koji je u svom priopćenju službeno zatražio od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) da "odmah isključi Izrael s Olimpijskih igara u Parizu 2024.", posebice s obzirom na to da je Izrael prekršio proglašeni olimpijski prekid vatre "bombardiranjem".

Pritom se Palestinci pozivaju na zabranu nastupa ruskih reprezentacija, koju su MOO i međunarodne federacije uveli kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Palestinski olimpijski odbor stoga je pozvao da se "isto pravilo primijeni na Izrael".

Predsjednica Izraelskog olimpijskog odbora Yael Arad izrazila je puno "uvjerenje da će organizatori osigurati sigurnost" za sportaša koji će predstavljati Izrael.

Paul Benvie, jedan od dužnosnika američkog State Departmenta koji koordinira sigurnost Olimpijskih igara za američku reprezentaciju, rekao je za Reuters da je protuizraelsko raspoloženje "jedno od niza pitanja" koje Washington razmatra i "dio analize koja je u tijeku kako bi se utvrdilo gdje ćemo moramo prilagoditi naše strategije".

Igre počinju u petak ceremonijom otvaranja duž Seine sa sportašima koji će se voziti na brodovima. Međutim, sudjelovanje nije obavezno, a izraelski dužnosnici odbili su reći hoće li izraelski sportaši sudjelovati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...