HiTec
AKO TRAŽITE PREGLEDNIK KOJI NEĆE PRATITI SVAKI VAŠ KORAK NA INTERNETU: Ovo je Top 5
Prije 19 min0
Osim što u njihovom sočnom ukusu možemo uživati samostalno, nije neobično pronaći je i kao sastojak raznih smutija, sladoleda i ostalih poslastica.
Zdravlje
24. Jul. 2024
0
U breskvi, slatkom voću bogatog ukusa možemo da uživamo od juna pa sve do kraja augusta kada je i vrhunac njene sezone. Originalno potiču iz Kine, a uz kajsije, šljive, bademe, višnje i trešnje pripadaju porodici ruža Rosaceae. Osim što u njihovom sočnom ukusu možemo uživati samostalno, nije neobično pronaći je i kao sastojak raznih smutija, sladoleda i ostalih poslastica.
Carstvo vitamina i minerala
Oko 150 grama ovog ploda sadrži svega 58 kalorija, 14 grama ugljenih hidrata, manje od jednog grama masnoće, jednog grama proteina i dva grama vlakana. Breskva je bogata vodom i ima visok sadržaj karotena.
Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E kao i lepezu minerala; kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, gvožđe, magnezijum, mangan i bakar. Uz to, ovo je voće prepuno antioksidansa koje štite naše tijelo od starenja i raznih bolesti. Što je breskva svježija i zrelija, to sadrži više antioksidansa.
1. Zdravlje očiju
Zbog bogatog izvora beta karotena, jedinjenja koje se u tijelu pretvara u vitamin A, konzumiranje breskvi doprinijeće zdravlju očiju. Ovo jedinjenje takođe pomaže u sprječavanju noćnog sljepila i makularne degeneracije povezane sa starenjem.
2. Zaštita od toksina
Breskve su odličan pomagač u čišćenju crijeva, bubrega, želuca i jetre od toksina. Visoki sadržaj vlakana izbacuje sav otrovni višak otpadnih materija iz debelog crijeva i pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva. Njihova konzumacija doprinosi redovnoj probavi i smanjenju rizika od zatvora.
3. Pomaže kod mršavljenja
Breskve sadrže prirodne voćne šećere koji zadovoljavaju potrebu za slatkim, a samim tim i smanjuju potrebu za raznim nezdravim slatkišima. Čaj od breskvinog cvijeta koristi se u raznim kulturama za mršavljenje.
4. Bori se protiv raka
Breskve su nevjerovatno bogate antioksidansima. Konkretno, koža i meso breskve bogati su vrstama antioksidansa za koje su studije utvrdile da imaju antikancerogena svojstva.
Dodatno, istraživanja u epruveti i na životinjama takođe su pokazala da jedinjenja u sjemenkama breskve mogu da ograniče rast nekancerogenih tumora kože i da spriječe njihovo pretvaranje u one kancerozne. Polifenoli kojima također obiluju, mogu smanjiti i ograničiti rast i širenje ćelija raka, piše živim.hr.
5. Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Gvođže i vitamin K koje breskva sadrži, dvije su važne materije u održavanju zdravlja srca. Vitamin K sprječava zgrušavanje krvi i štiti od bezbroj srčanih bolesti dok gvožđe održava krv zdravom i snažnom i sprječava anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa. Likopen i lutein u breskvama takođe značajno smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti.
6. Čisti bubrege
Kalijum koji se nalazi u breskvama odličan je saveznik u smanjenju bubrežnih bolesti i čišćenju bešike. Konzumiranje ovog voća pomoći će u prevenciji upale bubrega i raznih drugih bubrežnih bolesti, kao i uklanjanju bubrežnih kamenaca.
foto: Shutterstock7. Saveznik je zdrave kože
Nivo vitamina C u ovom voću (oko 17 posto dnevne vrijednosti u 150 grama breskve) pogoduje mladolikosti kože, a uz to pomaže u održavanju imunološkog sistema. Breskve usporavaju proces starenja pa smanjuju stvaranje finih linija i bora na koži. Utrljavanje ovog voća na kožu kao maske dodatno će nahraniti i osvježiti vašu kožu i spolja.
8. Može smanjiti simptome alergije
I za ovo su dobre. Breskve mogu ublažiti simptome alergije. Kada je naše tijelo izloženo alergenu, ono oslobađa histamine ili hemikalije koje proizvodi naš imunološki sistem kako bi se tijelo oslobodilo alergena. Histamini su dio odbrambenog sistema i izazivaju simptome alergije kao što su kijanje, svrbež ili kašalj. Istraživanja pokazuju da breskve mogu da pomognu u smanjenju simptoma alergije sprječavanjem oslobađanja histamina u krvi. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila jačina tih dejstava kod osoba s alergijama.
Breskve ili nektarine?
Jednako su fine, međutim, ne vole ih svi jednako. Glavna razlika između ove dvije vrste voća je nedostatak dlačica na koži nektarina. Nektarine mogu biti i manje od breskvi i imati više crvene boje spolja i više arome. Osim toga, nektarine sadrže sve hranjive sastojke kao i breskve, ali čak i više od toga. Imaju duplo više vitamina A, nešto više vitamina C i znatno više kalijuma nego breskve.
HiTec
AKO TRAŽITE PREGLEDNIK KOJI NEĆE PRATITI SVAKI VAŠ KORAK NA INTERNETU: Ovo je Top 5
Prije 19 min0
Ekonomija
INSPEKTORI IZ POREZNE UPRAVE FBiH U AKCIJI: Zapečaćeno 46 objekata i izdat 171 prekršajni nalog s ukupno izrečenim...
Prije 35 min0
Šareni svijet
PONIŽENJE NA PUTU ZA LOS ANGELES: Avionska posada izbacila je Khabiba Nurmagomedova sa... (VIDEO)
Prije 43 min0
Svijet
POSLAO IH KIM U UKRAJINU DA POGINU: Fragmenti o sjevernokorejskim vojnicima koje su zarobili Ukrajinci
Prije 49 min0
Zdravlje
ZOVU GA KRALJ ZAČINA: Snižava kolesterol, poboljšava pamćenje, zdravlje jetre...
09. Jan. 20250
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ukoliko pijete tablete za spavanje mogli biste imati velike probleme...
10. Jan. 20250
Zdravlje
JESTE LI ČULI ZA METODU 5/25/25: Ako ste tokom praznika nabacili višak kilograma, ovo je pravo rješenje
10. Jan. 20250
Zdravlje
AKO JEDETE VIŠE PROTEINA KAKO BISTE SMRŠALI: Izbjegavajte ovih 6 uobičajenih pogrešaka
11. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.