ZOVU GA KRALJ ZAČINA: Snižava kolesterol, poboljšava pamćenje, zdravlje jetre...

Nekoliko istraživanja je pokazalo da piperin iz crnog papra igra važnu ulogu u uništavanju nekih stanica raka

  • Zdravlje

  • Prije 9h  

  • 0

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih začina u svijetu, poznat po svom oštrom okusu i aromi. Dolazi iz sušenih bobica biljke Piper nigrum podrijetlom iz južne Indije. Crni papar nije samo glavna namirnica u kuhinji, već se može smatrati i ‘kraljem začina‘. U drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se tisućama godina zbog visoke koncentracije snažnih te korisnih biljnih spojeva. Ima protuupalna svojstva koja sprječavaju kronične upale, a koje mogu biti temeljni razlozi za različita zdravstvena stanja poput artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka. Studije dokazuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom papru pruža učinkovitu borbu protiv upale. Piperin pomaže i kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre. I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i bolju probavu te je najbolje da koristite onaj svježe mljeveni, piše Živim.

 

Zdravlje mozga

Piperin također igra važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga. Pokazao se korisnim u ublažavanju simptoma povezanih s degenerativnim stanjima mozga poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Studije su dokazale da piperin poboljšava pamćenje i čini se da smanjuje stvaranje amiloidnih plakova koji mogu oštetiti proteinske fragmente u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću.

image Šećer u krvi

Papar također može igrati ulogu u poboljšanju razine šećera u krvi budući da pomaže u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. Njegova redovita konzumacija može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin. No potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Kolesterol

Visoki kolesterol u krvi jedan je od čestih zdravstvenih problema i povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da prehrana s ekstraktom crnog papra smanjuje razinu kolesterola u krvi, uključujući LDL kolesterol.

image 

Piperin u crnom papru poboljšava biodostupnost hranjivih tvari poput vitamina B6, selena, beta-karotena i kurkumina iz kurkume. To ga čini posebno korisnim u kombinaciji s kurkumom za protuupalna stanja.

Borba protiv raka

Nekoliko istraživanja je pokazalo da piperin iz crnog papra igra važnu ulogu u uništavanju nekih stanica raka. Isto tako, pokazalo se da može smanjiti rizik od stvaranja tumora jer inhibira rast stanica raka, piše Živim.

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...