"ONA JE ŽRTVA ZATO ŠTO JE DRUGAČIJE BOJE KOŽE": Političarka CDU izbodena na ulici

"Sve veći rizik za ljude koji su politički aktivni za našu zemlju je nepodnošljiv".

  • Evropa

  • 27. Jul. 2024  

  • 1

Političarka Kršćanske demokratske unije (CDU) napadnuta je na ulici u njemačkoj pokrajini Brandenburg i lakše je povrijeđena. Njemačka policija pretpostavlja da je uzrok napada rasistički motiv. Žena je zbog zadobijenih povreda zbrinuta u bolnici.

Adeline Abimnwi Awemo, rođena u Kamerunu, u mjestu Cottbus lijepila plakate za predstojeće državne izbore u Brandenburgu. Napala ju je žena koja je uzvikivala "Nisi čovjek!". Awemo je povrijedila vrat i morala je biti zbrinuta u bolnici.

Osumnjičena je uhapšena.

Uprkos napadu, Awemo ostaje borbena: "Ušla sam u politiku da radim s ljudima i zajedno mijenjam stvari. Ostajem jaka i ne odustajem, Cottbus je super grad." Takođe kaže da želi da nastavi sa lijepljenjem postera.

Predsjednik CDU u Brandenburgu Jan Redmann kaže da je šokiran napadom. "Sve veći rizik za ljude koji su politički aktivni za našu zemlju je nepodnošljiv", kaže Redmann. On je danas otputovao u Cottbus da podrži Awemo.

Njemačku je nedavno zahvatilo nasilje nad političarima. Početkom maja evropski poslanik Matijas Eke (SPD) teško je povrijeđen u napadu u Drezdenu. Nekoliko dana kasnije, u Drezdenu je napadnut političar Zelene stranke koji je lijepio plakate. Istog dana, senator SPD-a u Berlinu je pretučen.

Krajem maja nožem je izboden i policajac koji je pokušao zaustaviti napadača koji je ciljao na ekstremno desničarskog antiislamskog aktivistu. Michael Stürzenberger teško je povrijeđen u lice i nogu. I počinilac je povrijeđen.

2019. neonacista je ubio političara CDU Waltera Lübckea. Od tada su političari u Njemačkoj sve češće napadnuti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...