ZELENSKI VRLO ZADOVOLJAN: Na tajnoj lokaciji s avionima F-16 - "Uspjeli smo, evo ih" (FOTO)

Posebno je zahvalio Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u na pomoći u isporuci aviona nakon 18 mjeseci čekanja.

  • Evropa

  • 04. Avg. 2024  04. Avg. 2024

  • 0

Ukrajina je dobila svoje prve borbene avione F-16 američke proizvodnje, potvrdio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"F-16 u Ukrajini. Uspjeli smo", rekao je Zelenski na ceremoniji na tajnoj lokaciji, okružen avionima.

Posebno je zahvalio Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u na pomoći u isporuci aviona nakon 18 mjeseci čekanja, ali je odmah dodao da ih je potrebno mnogo više. Njihov dolazak označava ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti ukrajinskih zračnih snaga, koje se uglavnom oslanjaju na stare mlažnjake iz sovjetske ere, javlja BBC.

Zelenski nije precizirao koliko je aviona stiglo u Ukrajinu ni jesu li ih sve poslale tri zemlje NATO-a koje je spomenuo. Članice NATO-a, uključujući Belgiju i Nizozemsku, obećale su oko 65 aviona tipa F-16.

alt 

Ujedinjeno Kraljevstvo nema F-16 u svojim zračnim snagama iako isporučuje rakete dugog dometa Storm Shadow, koje se mogu postaviti na avione F-16.

Kako navodi BBC, F-16 će djelovati s ograničenim brojem zapadnih raketnih sistema zemlja-zrak kao što su Patriot i NASAMS, koji su već na terenu u Ukrajini.

Golema prijetnja ruskih klizećih bombi

Ove godine Ukrajina je bila pod ogromnom prijetnjom ruskih klizećih bombi, opremljenih kompletima krila koja se izvlače i modulima za navođenje, što Rusima omogućava precizne udare. Samo u martu izbačeno ih je oko 3000, uglavnom iz lovaca bombardera Su-34.

Ako Ukrajina uspije zaštititi svoje F-16 na zemlji, postoji nada da bi oni mogli odigrati važnu ulogu u potiskivanju ruskih aviona do tačke gdje više ne mogu gađati ukrajinske kopnene snage klizećim bombama.

alt 

Putin zaprijetio i zapadnim bazama u kojima će možda biti smješteni F-16

Kijev je sugerirao da bi mogao zadržati neke F-16 u stranim vojnim bazama, ali ta je sugestija potaknula predsjednika Vladimira Putina da upozori da bi sve zapadne baze u kojima se čuvaju ukrajinski zrakoplovi bile legitimne vojne mete za Rusiju, prenosi Index.

Stručnjaci također kažu da bi lovci mogli pružiti prijeko potrebnu zračnu podršku ukrajinskim kopnenim snagama, koje su se posljednjih mjeseci suočavale s nemilosrdnim napadima, posebno u istočnoj regiji Donbasu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je obećao da će F-16 zapadne proizvodnje koji lete za Ukrajinu biti oboreni. "Naravno, te isporuke neće imati značajniji utjecaj na razvoj događaja na frontu", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...