PORUKE IZ SUSJEDSTVA ZA "SB" NAKON BROJNIH PROTESTA, ALI I UOČI NAJVEĆEG: "Biće masovni i uporni, i označiće kraj Vučićeve diktature; U subotu Srbija postavlja..."

(...) svoj putokaz za budućnost i pali svoj svjetionik slobode.

  • Politika

  • 08. Avg. 2024  08. Avg. 2024

(...) putokaz za budućnost i pali svoj svetionik slobode.

U utorak smo objavili da su protesti zbog najave otvaranja rudnika litija održani u 28 gradova širom Srbije. U nekim mjestima je, prema procjeni Arhiva javnih skupova, prisustvovalo više od 30 posto lokalnog stanovništva. Za tu noć bili su najavljeni protesti u još četiri, a do subote u još najmanje 19 gradova. Zaključno sa onim najvećim, najmasovnijim, najočekivanijim u Beogradu, 10. augusta.

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litija i bora u Srbiji. Rok za usvajanje tog zakona, koji su srbijanskim vlastima postavila ekološka udruženja je upravo 10. august.

 

Foto: Agencije

Sinoć je, podsjetimo, održan protestni skup protiv rudarenja litija „Poziv na odziv“ na platou ispred Robne kuċe u Kragujevcu. Okupljeni su nosili transparente: „Pucajte ja i sada držim klas“ i „Neċemo novac veċ zdravlje!“ „Gledaju nas strijeljani preci Šumarica, a danas se pojavljuje neki Švaba Scholz i gospođa Ursula. Njima treba naš litij, ali ne Srbija", kazala je jedna od organizatorica skupa: "No, neće nas prevariti to što ovaj put ne dolaze sa tenkovima i sa puškama, veċ torbama novca, neċe nas prevariti. Mi imamo sebe kao najveće oružje."

VUČIĆ, RATNI HUŠKAČ

Je li ovo možda početak kraja Aleksandra Vučića i više nego što je to bio tokom protesta „1 od 5 miliona“ i „Srbija protiv nasilja“, pitamo Srđana Milivojevića, zastupnika DS-a u Skupštini Srbije.

„Aleksandar Vučić, vođa Rio Tinto koalicije u Srbiji se očigledno predozirao vlašću i izgubio svaki osećaj za realnost. Nakon razmimoilaženja unutar koalicije Srbija protiv nasilja u vezi sa izlaskom na majske izbore i još jedne farse koju je proglasio najslobodnijim i najdemokratskijim izborima u Evropi, Aleksandar Vučić je pogrešno zaključio da opozicija više ne postoji, da se potencijal za proteste potrošio, da se narodno nezdovoljstvo izduvalo i da će trebati dosta godina da se ono ponovo akumulira i artikuliše. Zato je navrat nanos krenuo da na prevaru realizuje svoj lični projekat iskopavanja litijuma za koji je očigledno uzeo veliku proviziju i za koji je životno zainteresenovan. Očigledno je potcenio spremnost građana Srije da mu ne dozvole da uništi ovu zemlji“, kaže za „Slobodnu Bosnu Milovojević:  

„Ovde nije reč ni o kakvom otporu napretku Srbije i ekonomskom prosperitetu, jer projekat iskopavanja litijuma to ne donosi. Vučić nema nameru da iskopava litijum, on ovim projektom ukopava Srbiju. Jedino u čemu je Vučić uspešan, to je generisanje mržnje i sukoba. Taj ratni huškač je već tri decenije jedan od ključnih faktora nestabilnosti na prostoru bivše SFRJ. Umesto granice Karlobag ,Ogulin. Karlovac, Virovitica, i Velike Srbije, sada nudi neki Srpski svet. Ali na litijumske baterije. Krah svoje kosovske politike, pokušao je da nadomesti nekom Svesrpskom deklaracijom. U tom uratku nije bilo ni reči o osudi politike koju je aktuelni režim vodio devedesetih koja je Srbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te naposletku i u Srbiji, gurnula u rat a onda ostavila na milost i nemilost svojoj zloj sudbini. Ni reči o osudi ratnih zločina, 200.000 stradalih i milionima raseljenih zbog politike ubijte jednog Srbina mi ćemo stotinu muslimana. Kad neko krene da sprovodi takvu politiku, ne kukaju samo majke Bošnjaka i Hrvata.. Zakuka i mnogo srpskih majki koje i dan danas nose crninu. Ovaj dokument je propagandnom uradak Aleksandra Vučića koji ovom nazovi deklaracijim prikriva slom svoje politike na Kosovu i Metohiju prebacujući fokus svojih pogubnih aspiracija na Republiku Srpsku dok je Srbiji namenio status svog privatnog rudnog resursa. Građani su masovnim izlaskom na ulice rešili da brane svoje. Ja nemam gde da odem iz Kruševca. Ljudi iz Jadra i Loznice na tom prostoru žive vekovima.“

Priča da oni, za razliku od Vučića, nemaju rezervnu otadžbinu.

„Srpska akademija nauka i umetnosti je rekla da je projekat iskopavanja litijuma štetan. Niko u svetu ne uništava svoje najplodnije zemljište i rezerve vode, zarad profita privatne komapnije poznate po brutalnom iscrpljivanju resursa svake zemlje gde je poslovala i provizije diktatora. Aleksandar Vučić se više ne ponaša kao predsednik Srbije. On svaki nastup u javnosti koristi da se dokaže kao lobista Rio Tinta i on to više i ne krije od građana Srbije. Svakom je jasno da se posao lobiranja za tako moćnu kompaniju ne radi volonterski. Ponoviću, iskopavanje litijuma je njegov lični projekat, za koji je očigledno uzeo veliku proviziju. Vučića apsolutno ne interesuje što će ovaj projekat napraviti katastrofalnu i nepopravljivu štetu po našu zemlju i njene građane. Kompletna stručna javnost, Srpska akademija nauka i umetnosti, univerzitet i brojni stručnjaci su ovaj projekt ocenili kao preteći po opstanak Srbije i očuvanje njenih prirodnih resursa, vode, zemljišta i vazduha“, objašnjava Srđan Milivojević.

SVI NA TERAZIJE

Čujemo od njega i da je planirani prihod od rudne rente neuporedivo manji od onoga što Srbija ostvaruje kroz poljoprivrednu proizvodnju u dolini Jadra i Rađevine koji su predviđeni za uništenje.

„Ja sam u Skupštini podneo zahtev da se voda proglasi strateškim resursom Srbije u 21. veku a ne litijum. Pri tome Vučić svaki otpor ostvarenju njegovih ličnih ekonomskih interesa,  preko svojih partijskih glasila tabloidnog karaktera, pokušava da prikaže kao napad na državu. Ovaj mafijaški režim je između sebe i države stavio znak jednakosti sledeći primer i drugih diktatorskih režima. Istorija je pokazala da se to uvek završi neslavno po diktatora, ali na žalost i vrlo pogubno po državu i zajednicu koja to dozvoli. Uz sve to Vučić nas uverava da će nam Nemačka dati garancije da će se litijum iskopavati po najvišim standardima Evropske unije. Kako jedna nezavisna zemlja može da pristane na ovako ponižavajući prelog predsedmika države. Vlada Srbije a ne Nemačke treba da brine o Srbiji i ekološkim standardima“, ističe naš sagovornik.

Uz sve to, Vučić ima problem da sačuva koaliciono jedinstvo. Njegov koalicioni partner, Socijalistička partija Srbije se sve glasnije opire ovom projektu.

„U toku je ne disciplinovanje, već ponižavajuća dresura koalicionih partnera koji su svesni da ih Vučićeva nezasita pohlepa vuče u ambis, baš kao i čitavu državu. Očigledno je da SPS ne želi da posle 35 godina rada, postane žrtveno jagmje zarad ostavrenja Vučićevih ekonomski interesa i da oni sutradan plaćaju ceh njegove alave gramzivosti. Protesti će biti masovni i Vučić to zna i zbog toga je u panici. Nikada mu vlast nije bila ugrožena kao danas. On je potcenio slobodarsku tradiciju našeg naroda i odlučnost građana da Srbija ostane nezavisna država a ne evropska rudarska kolonija. Ovi protesti nisu usmereni protiv Evrospke unije, iako se Vučić trudi da ih predstavi takvima. Ovo nisu ni protesti protiv Rusije ili Kine. Ovo su protesti protiv Vučićevog svevlašća i samovlašća i njegovih koruptivnih poslova koji prete da unište Srbiju“, najavljuje Milivojević:

 

Srđan Milivojević (Foto: Agencije)

„Biće masovni, biće uporni i označiće kraj diktature Aleksandra Vućića i njegovu nameru da na kraju svog mandata kaže Moj posao je završen Srbije više nema. Čvrsto verujem da se kopati neće, kao što verujem da će građani Bosne i Hercegovine odbraniti reku Unu. Dosta je mržnje posejano na ovom prostoru. Vreme je da zajendo radimo na našoj budućnosti i očuvanju zdrave životne sredine. Zato vas sve pozivam na veliki protest u subotu 10. avgusta u 19 h na Terazijama u Beogradu. Mi ovu bitku ne smemo da izgubimo. Zdravo društvo je moguće napraviti samo na zdravim temeljima. U subotu Srbija postavlja svoj putokaz za budućnost i pali svoj svetionik slobode. Ovde Kopati neće! A provoziju će vraćati iz Zabele!“

Na Terazijama će se u subotu vidjeti je li u Srbiji moguće napraviti „zdravo društvo“. I na zdravim temeljima.  

(Dino Bajramović) 

trenutak ...