„ZBOG TOGA BOSNA I HERCEGOVINA NE TREBA DA POSTOJI…“: Skandalozan istup velikosrpskog huškača na Vučićevoj televiziji…

No, kad već šute domaće institucije, ne šute s druge strane rijeke Drine.

  • Politika

  • 15. Sep. 2024  15. Sep. 2024

  • 2

Na sceni je novi pokušaj prekrajanja povijesti, negiranja genocida, počinitelja, zločina. Sustavno, kroz obrazovanje, učeći najmlađe lekcije po mjeri vladajućeg sustava i nacionalnističkih politika. Naime, učenici devetog razreda osnovnih škola u bh. entitetu RS izučavat će novu nastavnu temu - Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat.  U njoj su podaci suprotni presudama međunarodnih sudova. Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ostali presuđeni ratni zločinci predstavljeni su kao heroji. Još uvijek se čeka reakcija Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Deset nastavnih sati u osnovnim školama u ovom bh. entitetu bit će posvećeno izučavanju povijesti po mjeri režima. Pa će tako, između ostalog, presuđene ratne zločince idealizirati kao heroje. U tematskoj cjelini koja do sada nije bila dostupna učenici 9. razreda će učiti o Vojsci RS-a i njenom nastanku, raspravljati o ratnim operacijama i strukturi koju su, podsjetimo, činili presuđeni ratni zločinci. Sve u smislu glorifikacije, a ne osude.

Tako su, osim Mladića i Karadžića, u planu i programu za učenike devetog razreda navedena imena i Momira Talića i Novice Simića, generala i komandanta Vojske RS-a čija prošlost i djelovanje se također vežu za genocid.

Također, jedan od diskutabilnih pojmova je i 9. januar. Neustavni Dan RS-a, a koji se – uprkos sudskoj presudi, u ovom entitetu proslavlja. Potezi poput ovog vode samo u dublje podjele, krše zakone i odgajaju generacije koje neće moći razlučiti šta je istina.

Ovim potezom, ako nadležni ne reagiraju na vrijeme, stvara se i mogućnost da pred kraj školovanja i djeca bošnjačkih i hrvatskih povratnika u sredinama u kojima su u manjini - budu prinuđena učiti o istoj temi - kroz plan i program o ratnim zločincima u kontekstu heroja.

No, kad već šute domaće institucije, ne šute s druge strane rijeke Drine.

Naime, Aleksandar Raković, agresivni, huškač i velikosrpski nacionalist na TV Informer, televiziji pod kontrolom režima Aleksandra Vučića, iznio niz šokantnih tvrdnji.

U nastavku pogledajte kakve poruke građanima Bosne i Hercegovine stižu sa režimskog medija iz Srbije!

Podsjetimo, Raković je poznat kao zagovornik „srpskog sveta“, a svojim ranijim istupima zagovarao je raspad Bosne i Hercegovine i Crne Gore i pripajanje bh. entiteta Republika Srpska Srbiji. Dok je glavni urednik Informera Dragan Vučićević, intimus predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osuđivani huškač i provokator u službi vladajućeg režima.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...