PLANETA JE SVE TOPLIJA: Globalne temperature dosegle 30-godišnji maksimum

Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO), objasnila je da su temperaturu mjerili na temelju razdoblja od 30 godina, te napomenula da su zabilježene temperature nadmašile one od 1991. do 2020. godine.

  • Šareni svijet

  • 15. Avg. 2024  

  • 0

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izvijestila je da su prosječne temperature premašile one u posljednjih 30 godina, navodeći klimatske promjene kao primarni uzrok.

Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO), objasnila je da su temperaturu mjerili na temelju razdoblja od 30 godina, te napomenula da su zabilježene temperature nadmašile one od 1991. do 2020. godine.

"Klimatske promjene najveći su pokretač trenutnih ekstremnih vrućina", naglasila je.

Nullis je kazala da su ovog ljeta oboreni brojni toplinski rekordi, a u mnogim evropskim zemljama juli je bio najtopliji do sada. Istakla je kako i dalje ostaje najviša temperatura zabilježena u Europi 48,8 stepeni celzijusa izmjerena na Siciliji 11. augusta 2021. godine.

Nakon izuzetno vrućeg jula, visoke temperature nastavljaju se u augustu u Evropi.

Toplinski val zahvatio je Belgiju, zbog čega je Kraljevski meteorološki institut izdao upozorenja na vrućinu. Francuska se također bori s ekstremno visokim temperaturama. Francuska meteorološka agencija Meteo-France prognozirala je da će vrućina zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

U Engleskoj je 12. august zabilježen kao najtopliji dan u 2024. godini. Prema podacima Meteorološkog ureda (Met Office), je u Cambridgeu izmjerena najviša temperatura u 2024. godini do sada od 34,8 stepeni Celzijusa. Također je navedeno da je ovo najviša temperatura izmjerena od 13. augusta 2022. godine. 

Tokom razdoblja od juna 2023. do juna 2024. globalne su temperature rušile rekorde 13 uzastopnih mjeseci. Prema satelitskom nadzornom sistemu Evropske unije Copernicus, 21. juli zabilježen je kao "najtopliji dan" na globalnoj razini u novijoj historiji.

Prošle su godine na svim kontinentima bili rašireni i dugotrajni toplinski valovi koji su pridonijeli zagrijavanju Zemljine površine. Stručnjaci predviđaju da će visoke temperature kratkoročno nastaviti utjecati na mnoge regije.

Evropa, koja se nalazi vrlo blizu Arktika, zagrijava se brže od dvostrukog globalnog prosjeka u posljednjih 50 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...