STANJE JE ALARMANTNO: Borba s Kinezima je besmislena, europskoj autoindustriji prijeti…

U velikim proizvodnim brojkama i jeftinijim baterijama imaju sve preduvjete za jeftinije automobile.

  • Auto

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

Za europsku autoindustriju vremena su izazovna, a neki su očigledno spremi ići još dalje i proglasiti ih katastrofičnima. Kada takve procjene iznese cijenjeni njemački automobilski analitičar Ferdinand Dudenhöffer onda se treba dodatno zamisliti.

-Sve se više opraštamo od automobilske industrije u Europi – objasnio je Ferdinand Dudenhöffer u ponedjeljak za austrijski Ö1 Mittagsjournal. Talijanska vlada trenutno pokušava privući što više kineskih proizvođača automobila. Partnerstva s Kinom u sektoru e-automobila, poput talijaskog s Dongfengom mogla bi uspjeti, rekao je stručnjak, jer Kinezi razumiju električne automobile mnogo bolje nego europski proizvođači. U velikim proizvodnim brojkama i jeftinijim baterijama imaju sve preduvjete za jeftinije automobile.

Europa je u ovoj utrci prespavala ključno vrijeme. Put talijanske vlade je dobrodošao, vjeruje analitičar i najavljuje da su električni automobili budućnost. Potrebno nam je povećanje, potrebne su nam subvencije za sve, objšnjava ekonomist te također zahtijeva javni novac kako bi kineski proizvođači ovdje proizvodili. Visoke carine Europke unije na kineska vozila kao zaštita europskih proizvođača su, pak, pogrešna procjena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...