BIVŠI GIGANTI GRCAJU U DUGOVIMA, TUŽILAŠTVO ŠUTI: Krivična prijava za rafinerije još u fazi provjera

Kada je pala u rusko vlasništvo 2007. godine ruski vlasnici, koje je po sopstvenom priznanju za ruku doveo Milorad Dodik, servirali su priče o vrtoglavom usponu.

  • Ekonomija

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

U RS propala je i ona grana industrije koja je u drugim dijelovima svijeta vrlo unosna. Nekadašnji giganti rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči, grcaju u dugovima. Prije više od dvije godine Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih za ovakvo stanje. Međeutim do danas, nema rezultata, prenosi BN televizija.

Polazna tačka za krivičnu prijavu je analiza koju je uradio doktor ekonomskih nauka i bivši šef službe za finansije u Rafineriji nafte u Brodu Mika Nikić. Njegova studija o urušavanju privrednih giganata ukazuje na obilježja krivičnog djela.

“Osnovali su u sistemu Rafinerije fantomsku firmu, lijevak kroz koji će curiti kapital.  Dvije milijarde KM su otišle u nepovrat.”, navodi Nikić.

Podnosilac krivične prijave Momir Dejanović iz Centra za humanu politiku kaže da su dobili informaciju da po toj prijavi postupa republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević i da je provjera u toku.

“Ta fraza nama ne znači mnogo s obzirom da imamo iskustva sa više desetina prijava koje je Centar za humnu politiku podnosio i koje obično završe odbacivanjem, nesprovođenjem istrage kao što će najvjerovatnije i ova završiti.”, pesimističan je Dejanović.

Privatizacija je bila početak kraja rafinerija. Kada je pala u rusko vlasništvo 2007. godine ruski vlasnici, koje je po sopstvenom priznanju za ruku doveo Milorad Dodik, servirali su priče o vrtoglavom usponu.

Međutim, desio se strmoglavi pad.

Prvo što je nezakonito bilo je da je ugovor o prodaji Rafinerije nafte Brod potpisivala Vlada Republike Srpske, a ne Direkcija za privatizaciju. Na sve to ukazivao je Transparensi internešnel u BiH.

“Bilo je 44 spornih tačaka ugovora po kojima se vidjelo da nisu obezbijeđene dovoljne garancije da se zahtjeva od investitora da održe funkcionisanje rafinerije. Novac je izvlačen iz Republike Srpske i ono što je bilo određenog profita i na kraju imamo prestanak proizvodnje nafte u rafineriji. Ona čak više ne ispunjava osnovnu svoju djelatnost.”, kaže u izjavi za BN Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela u BiH.

Akumulirani gubitak je godinu prije dolaska Rusa iznosio 175,6 miliona KM, a sada je više od četiri puta veći, odnosno iznosi 821,5 miliona maraka.

Krivična prijava protiv odgovornih za ovakvo stanje više od dvije godine nalazi se u rukama Republičkog javnog tužilaštva iz koga u odgvoru za BN kažu da je predmet u fazi provjera i prikupljanja potrebnih obavještenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...