IVANA STRADNER O DIREKTORU CIA-e U BiH: "Dobar znak, situacija je napeta"

- Direktor CIA-e William Burns boravi u Bosni i Hercegovini. Ovo je vrlo dobar znak jer je situacija na Balkanu vrlo napeta, napisala je Stradner.

  • Politika

  • 20. Avg. 2024  

  • 2

Ivana Stradner, savjetnica u Fondaciji za odbranu demokratije iz Washingtona, kratko je na društvenoj mreži X prokomentarisala iznenadni dolazak direktora CIA-e Williama Burnsa u Sarajevo.

 

- Direktor CIA-e William Burns boravi u Bosni i Hercegovini. Ovo je vrlo dobar znak jer je situacija na Balkanu vrlo napeta, napisala je Stradner.

Podsjetimo, Burns bi se u Sarajevu trebao zadržati svega nekoliko sati. Burns će, kako prenosi portal Istraga, ručati sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almirom Džuvom, a održat će i kraće sastanke sa članovima Predsjedništva BiH te ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Sastanku sa Burnsom u Predsjedništvu BiH je prisustvovat će i Željka Cvijanović koja se nalazi pod američkim sankcijama.

Burns, osim što vodi jednu od najsnažnijih svjetskih službi, spada u red najmoćnih ljudi SAD-a.

Na poziciju direktora CIA došao je kao prijedlog predsjednika Joe Bidena, a jednoglasno je podržan u Senatu.

Ranije je bio ambasador u Rusiji. Prvi je karijerni diplomata na poziciji direktora CIA-e, a služio je i pod demokratama i pod republikancima.

William Burns izuzetno i do u detalje poznaje prilike u Bosni i Hercegovini.

Kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine je posjetio našu zemlju te je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH – Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...