UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Drugi entitet ima krunski dokaz da BiH ne može opstati…“

Bošnjak je bliska Čovićevim HDZ-u i česta gošća stranačke RTVHB gdje je u nekoliko navrata govorila o Željku Komšiću.

  • Politika

  • 10. Sep. 2024  

  • 6

Profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Ana-Mari Bošnjak kazala je kako bi kultura i obrazovanje trebali biti prepoznati i priznati kao ključna strategija u borbi za autonomiju, a ne plan B.

„U državama slične prirode svaki konstituens već u prvim koracima nastoji ovladati nadležnostima i instrumentima kulturne i obrazovne politike, a podrška i politička volja ilustriraju se izdvojenim financijskim sredstvima. Posljedično te politike postaju moćno sredstvo afirmacije i emancipacije konstitutivnog elementa“, kazala je Bošnjak u intervjuu za Večernji list BiH, medijskom glasilu Čovićevog HDZH-a.

Govoreći o hrvatsko-bošnjačkim odnosima kazala je kako je konsenzus posebno problematičan u Federaciji.

„Ali uteg s kojim mora živjeti Federacija BiH jest da ako ne može na političkoj ravni izdržati heterogenost svojih konstitutivnih elemenata, ako ne može živjeti pluralizam, ako poželi igrati na brojeve i preglasavanje, drugi entitet ima krunski dokaz da država BiH ne može opstati. Mislim da je to ono što je vuče dalje i što trenutačna vlast u Federaciji bolje razumije“, poručila je Bošnjak.

Na pitanje koliko je bošnjačka politika vjerodostojna kada je protiv konsocijacije na državnoj i entitetskoj razini, a taj model traži i dobila je u Mostaru, odgovorila je kako su u lokalnom sistemu prepoznate stvarne slabosti većinskog pravila.

„Mostar se sada može uzeti za slučaj primjer jer je svojevrsna učionica konsocijacijskog modela, Koliko god to lokalnim vlastima usložnjavalo bavljenje uistinu lokalnim politikama“, rekla je Bošnjak.

Podsjetimo, Bošnjak je bliska Čovićevim HDZ-u i česta gošća stranačke RTVHB gdje je u nekoliko navrata govorila o Željku Komšiću.

„Komšić je postao trojanski konj vlastite politike jednog nacionalnog korpusa“. Svi akteri od akademske zajednice do političara moraju biti svjesni težine toga mrtvoga kuta. Pokazalo se da je ova pozicija u kojoj svi glasaju za sve u Federaciji BiH načelnu jednakost pretvorila u majorizaciju Hrvata i tu nema prigovora“, kazala je ranije Bošnjak.

(SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...