AKO STE SE PITALI: Znate li kako je Lego dobio ime i što znači ova riječ?

Studija iz 2022. godine pokazala je da Lego setovi, posebno oni koji su povučeni, napreduju brže od dionica, obveznica i zlata.

  • Jeste li znali

  • 21. Avg. 2024  

  • 0

Ispostavilo se da je omiljena marka kockica Lego svoje ime dobila po šarmantnoj, jednostavnoj frazi koja se često koristi u domovini te igračke, Danskoj.

Datira iz 1932. godine, a osnivač Ole Kirk Kristiansen navodno je došao do legendarne etikete skrativši danski “leg godt” –  što u prijevodu znači “igraj dobro”.

Ova tvornica omiljenih kockica potječe iz stolarske radionice u danskom gradiću Billundu. Kad je Ole Kirk Kristiansen 1916. kupio radionicu, bio je to dućan s uhodanim poslom u izradi namještaja i konstrukcija za kuće. Nakon što je radionica 1924. izgorjela u požaru, Ole Kirk sagradio je veći pogon u kojemu je 1932. počeo izrađivati i drvene igračke.

Studija iz 2022. godine pokazala je da Lego setovi, posebno oni koji su povučeni, napreduju brže od dionica, obveznica i zlata.

To je djelomično zbog naglog porasta odraslih kupaca – oni stariji od 18 godina ipak kupuju više igračaka nego djeca predškolske dobi, pokazuje istraživanje, piše New York Post.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...