NOVA ZVIJEZDA MASLINARSTVA: Hercegovačko maslinovo ulje postaje zaštićen brend!

Ova inicijativa poboljšava turistički potencijal BiH, privlačeći turiste u potrazi za autentičnim kulinarskim doživljajem i bogatim kulturnim naslijeđem.

  • Ekonomija

  • 12. Sep. 2024  12. Sep. 2024

  • 0

''Masilnarstvo ima budućnost u Hercegovini'', smatra maslinar Dragan Musa koji ima oko 900 nasada maslina u Maloševićima.

O maslinarstvu u Hercegovini i kvaliteti njegovih proizvoda danas se govorilo na službenoj ceremoniji proglašenja hercegovačkog maslinovog ulja autohtonim proizvodom s oznakom zaštićenog porijekla/izvornosti (ZOP).

Ulje lakše na tržište

''Zahvaljujem se Udruzi maslinara koji su dali pro bono trud da bi se dobila oznaka izvrnosti, puno znači nama maslinarima jer će ulje lakše ići na tržište i uložili su velik trud za analizu maslinovog ulja. Maslinarstvo ima budućnost u Hercegovini, imamo izvanredne kvalitete ulja'', kaže Musa, potkrepljujući navedeno činjenicom da su hercegovački maslinari imali preko 80 zlatnih nagrada za maslinovo ulje.

''Mi smo 15 godina smo u poslu, masline su izvrsne, malo su čudljive, kako rađaju što ovisi od prirodnih stvari. Suše nisu pretjerano utjecale ove godine, a većina maslinara ima razvedenu kap po kap pa se suša prebrodi nekako'', rekao je Musa, navodeći kako ove godine očekuje srednji urod, ali dobru kvalitetu maslina. Maslinarstvo na području Hercegovine živi stoljećima, što ide od antičkih nalaza kod Neuma, a maslinarstvo se intenziviralo zadnjih 30 godina, od usputnog hobija imamo nasade s preko par stotina sadnica, kaže maslinar Ivan Milas, koji ima nasade od oko 300 maslina.

''Zaštita samog zemljopisnog porijekla puno znači za buduće maslinare a i za nas, a brend zlatne kapi Hercegovine pomoći će na regionalnom i svjetskom probitku Možemo konkurirati svjetskim brendovima a gdje god se pojavimo, dobivamo zlatne nagrade'', kaže Milas.

Potvrda bogatstva Hercegovine

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je kako sve teže nalaze radnike, jer i oni koji su do sada pomagali otišli su raditi u inozemstvo, navodi Bljesak.info.

''Nisam još upotrebljavao tresače jer mi je žao vidjeti oštećenu maslinu, ali nekako se snalazimo, pogotovo oko rezidbe i gnojidbe, a polijevanje je lakše pošto je minimalno, dva puta godišnje zaštita od mraza i štetnika'', dodaje.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem projekta Razvoj održivog turizma Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nastavlja predano raditi na zaštiti i promociji jedinstvenih kulinarskih proizvoda Bosne i Hercegovine.

U saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH (Agencija), USAID radi na povećanju broja proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla.

Na ceremoniji održanoj jučer u Mostaru, Agencija je taj status dodijelila hercegovačkom maslinovom ulju. Ova inicijativa poboljšava turistički potencijal BiH, privlačeći turiste u potrazi za autentičnim kulinarskim doživljajem i bogatim kulturnim naslijeđem.

''Ovo priznanje je nova potvrda bogatstva Hercegovine i njenog ogromnog potencijala za razvoj turizma na temelju autentičnih proizvoda i iskustava. Maslinovo ulje, kao važan element mediteranske kulture i tradicije, nije samo visokokvalitetan prehrambeni proizvod, već i prilika za dalji rast gastronomskog turizma, sve privlačnijeg turistima koji traže jedinstvena iskustva. Radujemo se nastavku suradnje na projektima koji jačaju lokalne zajednice i čuvaju kulturno naslijeđe'', kazao je Feđa Begović, direktor USAID-ovog projekta Turizam.

10 velikih maslinika

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH istakao je kako su ''Proizvodi zaštićeni oznakom porijekla duboko povezani s mjestom proizvodnje, jer se u potpunosti proizvode u određenom geografskom području primjenom lokalnih vještina i sirovina. Kvalitetu tih proizvoda direktno je povezan s prirodnim faktorima i ljudima toga kraja''.

Hercegovačko maslinovo ulje, s tradicijom starom dvije hiljade godina, prepoznatljivo je po svojim pikantnim notama, gorčini i voćnim aromama. Njegovu kvalitetu potvrđuju brojne nagrade na sajmovima i ocjenjivanjima kvaliteta ulja, a međunarodni mediji, uključujući Olive Oil Times Magazine, svrstavaju ga među zvijezde maslinarstva mediteranske regije u usponu.

Prema riječima direktora Federalnog agro-mediteranskog zavoda, prof. Marka Ivankovića, u regiji trenutno postoji 10 velikih maslinika i oko 800 porodičnih gazdinstava koji upravljaju s 521 hektarom nasada maslina, proizvodeći godišnje 380.000 litara ulja.

Ivanković ističe da je strateški cilj industrije dostići površinu od 1.000 hektara u srednjoročnom razdoblju.

Josip Matić, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), podsjetio je na predan rad ovog udruženja:

"Udruga, koji broji 95 članova i raste, posvećen je promociji i očuvanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja Hercegovine, posebno sa ZOP statusom. Naši ciljevi su podizanje novih maslinika, evidentiranje maslinara i podrška tehničkim i edukativnim inicijativama. Fokusiramo se na promociju brenda ‘Zlatne kapi Hercegovine’ i razvoj oleoturizma kroz projekte poput Ceste maslinovih ulja Hercegovine, koji podržavaju ruralni razvoj i sprječavaju depopulaciju sela.”

USAID-ov projekt Turizam nastavlja predano raditi na održivom razvoju industrije turizma u BiH, slaveći i štiteći bogatu kulturu, kuhinju i tradicije ove zemlje. U kolovozu 2024. godine, Projekt je podržao aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa ZOP statusom i nastavlja odličnu suradnju s Agencijom za zaštitu hrane BiH kako bi povećali broj zaštićenih proizvoda širom zemlje. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...