IGK REAGOVAO NA TEKST OBJAVLJEN U "BRITANNICI": "Genocid u Srebrenici nije baziran na političkim, historijskim ili..."

(...) ekspertnim stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu

  • Društvo

  • 26. Avg. 2024  26. Avg. 2024

  • 1

U nedavno objavljenom članku enciklopedije Britannica, umjesto riječi genocid koristio se termin "masakr" u kontekstu događaja u Srebrenici 1995. godine.

Zbog toga je IGK uputio pismo u kojem zahtijeva da se koristi termin genocid, prenose Vijesti.ba.

"Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi država su utvrdili je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida. Genocid u Srebrenici, dakle nije baziran na političkim, historijskim ili ekspertnim  stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu.

Ove godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda je usvojila Rezoluciju koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici.

Osnovna funkcija enciklopedije je precizna upotreba izraza koji će biti prije svega u funkciji jačanja međunarodnog prava na bazi genocida u Srebrenici, kao jedne neporecive činjenice koja je pravni, a ne fakt osjećaja, ili debate koja završava trulim kompromisima i neminovno vodi ka negiranju genocida. Vaša upotreba riječi masakr, umjesto genocid ne doprinosi jačanju međunarodnog prava u vremenu u kojem se dešavaju brutalna ubijanja širom svijeta.

Također broj žrtava genocida u Srebrenici je prema autentičnom izvoru, Memorijalnog centra Srebrenica, najmanje 8372 žrtve. Više od 1000 se vodi kao nestali.

Imajući u vidu da upotreba termin masakr nije u skladu sa važećim sudskim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, te da vaša pogrešna upotreba termina vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici i tako ide u prilog negatorima utvrđenog i presuđenog genocida u Srebrenici, tražimo da ispravite termin masakr, upotrebom riječi genocid. Takođe tražimo da ispravite broj žrtava genocida u Srebrenici.

Osim Instituta za istraživanje genocida Kanada to od vas to traže mnogi prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta. Mi smo o našem zahtijevu upoznali akademske institucije Kanade i državne organe Bosne i Hercegovine", navodi se u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...