NOVI SISTEM PLATA PREDLOŽEN U RS-u: Visokoobrazovani da imaju zagarantovanih 2700 KM

Najniža plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 900 KM.

  • Ekonomija

  • 27. Avg. 2024  

  • 0

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske danas su zvanično predlažili novi sistem plata u tom entitetu tako da najnižu platu mogu da primaju samo NK radnici, dok bi oni sa visokom stručnom spremom imali oko tri puta veću.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da je danas premijeru RS i resornim ministrima prezentovan dokument na kojem je Sindikat radio dvije godine. Dokument će biti poslat socijalnim partnerima da se izjasne.

"Osnovica za obračun plata bi bila najniža plata. To bi bio polazni kofecijent, a odnos NK radnika i zaposlenog sa VSS bi bio otprilike jedan prema 3. Tako bi oni sa visokom stručnom spremom imali platu od tri najniže plate", objasnila je Mišićeva.

Najniža plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 900 KM.

Institut najniže plate u RS se, kako tvrdi predsjednica Saveza sindikata RS, zloupotrebljava, a to znači da „oko 31,02 odsto radnika prima najnižu platu, a trebalo bi oko 12.000 radnika, odnosno oko 5 odsto od ukupnog broja radnika“.

"Želimo da se utvrde polazne najniže plate za svaku stručnu spremu u skladu sa sistematizacijom kod poslodavca, a pozivamo sve socijalne partnere da se dogovorimo", dodala je ona i naglasila kako danas iznos plata, izuzev zakonskog minimuma, zavisi isključivo do volje poslodavca.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocjenio je da je dokument o novom sistemu plata u RS dobar polazni dokument oko kojeg treba da pregovaraju socijalni partneri.

"Kolektivno pregovaranje u RS nije na snazi od 2016. godine, od kada je donesen novi Zakon o radu. Zašto, nemojte pitati mene. Došao sam danas kao predsjednik Vlade i poveo sve resorne ministre, a sada očekujemo nastavak pregovora socijalnih partnera", rekao je Višković.

On je istakao kako ne može da se pomiri sa činjenicom da svi zaposleni u jednoj firmi imaju najnižu platu, a po zakonskim rješenjima je moguće i nije prekršaj. Ali, ja smatram da to nije normalno.

"Ako ne bude dogovora između sindikata i poslodavaca, mi ćemo izmijeniti zakon i regulisaćemo iznose plata u privredi. Oduzećemo pravo pregovaranja sindikatu i poslodavcima, i odredit ćemo sami platne koeficijente", poručio je Višković, prenosi BHRT.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...