EGZODUS NA SJEVERU BOSNE I HERCEGOVINE: Propast najveće kompanije i masovni odlazak stanovništva...

Gotovo dvije hiljade gurnuto u ambis.

  • Ekonomija

  • 13. Sep. 2024  

  • 0

Općina Bosanski Brod zaboravljena je od entitetskih vlasti u RS-u. Tome ide u prilog i propast nekadašnjeg giganta “Rafinerije nafte”, ali i broj stanovnika koji je za tri decenije smanjen za 25 hiljada, poručio je načelnik te lokalne zajednice Zoran Vidić.

-Finansijski, svaka lokalna zajednica dijeli sudbinu Republike Srpske, a svjedoci ste da RS nije u povoljnom položaju, bar kada je u pitanju finansiranje tekućih obaveza, tako da mnoge stvari ‘zapinju’ u lokalnim zajednicama, kaže Vidić za BN TV.

Tako je zapelo i u općini Bosanski Brod, koji je kako tvrdi Vidić, zaboravljen od vlasti navodeći da još vraćaju dugove prethodne opštinske administracije koja im je u amanet ostavila 20 miliona KM kredita.

-Nikad u ovih 29 godina od rata nije dobila dovoljno pažnje i pomoći da se obnovimo. Učestvovali smo u raznim projektima. Bilo bi nepošteno reći da sve i jedna vlast nije aplicirala na razne projekte, ali zamislite jedan prostor gdje je nekada živjelo 35 hiljada ljudi da sad živi 10 hiljada, kaže Vidić.

Rafinerija nafte Brod bila je motor razvoja opštine Brod, ali i okolnih lokalnih zajednica, međutim kako kaže, propala privatizacija koju je vodila Vlada RS, naftnu industriju dovela je na rub propasti, a radnike, većinom iz Bosanskog Broda, njih skoro dvije hiljade gurnula u ambis.

-Mi se nadamo da će to strateško preduzeće da se bavi i drugim djelatnostima, poput prodaje gasa, pominje se i gasna elektrana. Sve to je ono na čemu možemo da temeljino i razvoj Broda u budućnosti, kaže Vidić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...