ŠTA DONOSI NOVI ZAKON O RADU U FBiH: Bolji uslovi za radnike, ali i za poslodavce

Naš cilj je da te odredbe preciziramo i tako omogućimo bolju zaštitu radnika. Vrijeme je i za podršku porodicama i natalitetnim politikama, kaže Delić

  • Ekonomija

  • 28. Avg. 2024  

  • 1

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić saopćio je kako je u pripremi novi zakon o radu na području Federacije Bosne i Hercegovine koji bi trebao donijeti značajne izmjene u kontekstu tržišta rada.

Delić je poručio kako je vrijeme za prilagođavanje zakona promjenama na tržištu.

“Kako se sve više poslova seli u online sferu moramo prilagoditi zakon i novim oblicima rada, poput freelancera i radnika na digitalnim platformama. Rad na daljinu postaje sve rasprostranjeniji, a s njim se moraju uskladiti i prava na zaštitu privatnog života i balans između posla i privatnih obaveza. Vrijeme je za jačanje prava radnika kroz preciznije odredbe za bolju zaštitu radnika”, navodi Delić.

Dodao je da trenutni zakon pokriva širok spektar prava zbog čega su neke odredbe previše poopćene i ostavljaju prostora za zloupotrebu.

“Naš cilj je da te odredbe preciziramo i tako omogućimo bolju zaštitu radnika. Vrijeme je i za podršku porodicama i natalitetnim politikama. Razmatramo i kako kroz Zakon unaprijediti prava radnika, posebno u okviru natalitetnih politika. To uključuje dodatne dane godišnjeg odmora, zaštitu trudnica i porodilja, prednosti pri zapošljavanju i slične mjere kojima je krajnji cilj olakšati život roditeljima”, poručio je.

Novi Zakon o radu bi trebao uzeti u obzir i dinamičnost modernog života, pa će se fokusirati i na konciznije regulisanje privremenih i povremenih poslova.

“Naš cilj je da novi Zakon o radu bude praktičan, pravedan i usklađen s vremenom u kojem živimo. Kroz ove izmjene želimo omogućiti bolje uslove za sve; i za radnike i za poslodavce”, zaključio je Delić.

Kao nastavak aktivnosti na ovu temu, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je u radnu posjetu primio rukovodstvo Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), predvođeno predsjednikom Adnanom Smailbegovićem i direktorom Mariom Nenadićem. Sastanak je dio redovnih aktivnosti Ministarstva s ciljem jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja na ključnim pitanjima od interesa za poslodavce i radnike u FBiH.

Delić je iskoristio priliku da predstavnike UPFBiH detaljno informira o aktivnostima Ministarstva, posebno u vezi s procesom donošenja zakona koji su od posebnog značaja za poslodavce i radnike.

Najavio je da početkom narednog mjeseca počinje s radom radna grupa koja će analizirati i pregledati Zakon o radu. Ova grupa će imati zadatak da pripremi prijedlog novog zakona ili izmjena i dopuna postojećeg zakona, u zavisnosti od broja i obima potrebnih promjena.

“U tom kontekstu, planira se razmatranje rješenja koja se odnose na ustupanje radnika, ugovore o radu, vijeća uposlenika, kao i na regulaciju statusa freelancera i drugih slobodnih profesija koje trenutno nisu adekvatno obuhvaćene postojećim zakonodavstvom“, kazao je, između ostalog, Delić.

Delić je naglasio važnost Zakona o posredovanju u zapošljavanju, kojeg je zajedno s predstavnicima UPFBiH, istakao kao jedan od ključnih propisa za unaprjeđenje tržišta rada. Istakao je i da će Ministarstvo nastaviti raditi na ovom zakonu s ciljem smanjenja nezaposlenosti i lakšeg povezivanja poslodavaca s tražiocima posla.

Tokom sastanka, Delić je obavijestio poslodavce da je Zakon o zapošljavanju stranaca FBiH već usvojen u nacrtu od Vlade FBiH i da se očekuje njegovo skoro razmatranje u Zastupničkom domu PFBiH.

Poslodavci su ukazali na potrebu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu kako bi se unaprijedila sigurnost na radnim mjestima i povećala efikasnost u primjeni zakonskih rješenja.

Izrazio je spremnost Ministarstva da razmotri dostavljene prijedloge poslodavaca s ciljem unaprjeđenja ovog relativno novog zakonskog propisa u resoru rada.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je uspostava i početak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, čija je uloga od izuzetnog značaja za proširenje kolektivnih ugovora na sve relevantne subjekte. Delić je obećao da će ovo pitanje iznijeti pred članove Vlade FBiH kako bi se osiguralo što skorije uspostavljanje Vijeća.

Delić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Udruženjem poslodavaca FBiH i najavio daljnju otvorenost Ministarstva za sve inicijative koje će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i dobrobiti svih građana Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...