PRODANA ZA 3,15 MILIONA KM: Stečajani upravnik pojasnio zašto je poništio prodaju autobuske stanice u Zenici

Autobuska stanica u Zenici je 26. augusta, na 21. javnoj licitaciji, prodana za 3,15 miliona KM firmi "Špic beton" iz Zenice.

  • Ekonomija

  • 31. Avg. 2024  

  • 1

Stečajni upravnik "Zenicatransa" Samir Sunulahpašić poništio je prodaju Autobuske stanice Zenica.

Podsjećamo, Autobuska stanica u Zenici je 26. avgusta, na 21. javnoj licitaciji, prodana za 3,15 miliona KM firmi "Špic beton" iz Zenice.

Međutim, ubrzo su se pojavili problemi, krivična prijava gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića putem Pravobranilaštva, kao i firme Špic-beton, kupca Autobuske stanice u Zenici protiv stečajnog upravnika "Zenicatransa".

O detaljima koji su doveli do poništenja prodaje za Zenicablog.com oglasio se stečajni upravnik Samir Sunulahpašić.

"Od 21. decembra 2020. godine to jest od početka otvaranja stečaja nad nekadašnjim autoprijevozničkim gigantom i prepoznatljivim simbolom Grada Zenice JKP Zenicatrans-prevoz putnika dd u stečaju, ne biraju se metode kako bi se uticalo na rad stečajnog upravnika i ostale organe stečajnog postupka, a cilj je da se skrene pažnja javnosti sa suštine predmeta "Zenicatransa", a suština se ogleda u sljedećem:

Na početku otvaranja stečaja sam izjavio da ću se boriti svim pravnim sredstvima za što veću vrijednost stečajne mase kako bi se povjerioci naplatili u što većem procentu, a posebno radnici JKP Zenicatrans prevoz putnika u stečaju u svrhu uvezivanja radnog staža kao isplate višeg isplatnog reda i opšteg reda.

U periodu stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom ukupno prijavljena i priznata potraživanja koja ukupno iznose 10.938.165,28 KM", naveo je Samir Sunulahpašić.

On navodi da je 28. avgusta 2024. godine, kao operativni organ stečajnog postupka i nad kojim stečajni sudija vrši nadzor tokom stečajnog postupka, otišao kod stečajnog sudije na konsultacije, a sve u vezi prodaje imovine stečajnog dužnika.

Dodaje da je u razgovoru Stečajni sudija je naglasila da su prilikom prodaje "Autobuske stanice" Zenica načinjeni propusti u smislu da Javni oglas o prodaji imovine stečajnog dužnika nije istaknut na Oglasnoj ploči suda, a što je bilo obavezno te je stečajni sudija dala primjedbu i na visinu depozita u konkretnom slučaju bila koja je veća od zakonom propisane te je predložila da se poništi Oglas o prodaji imovine stečajnog dužnika, kao i provedena licitacija.

"Dana 29. avgusta 2024.godine zakazao sam treću vanrednu sjednicu Odbora povjerilaca sa jedinom tačkom dnevnog reda, a to je upoznavanje odbora povjerilaca u vezi konsultacija stečajnog upravnika sa stečajnom sudijom koja vrši pravni nadzor nad radom stečajnog upravnika. Na toj sjednici donesene su odluke kojim se usvajaju uloženi prigovori, poništava održana 21. javna licitacija i poništava se Oglas o prodaji imovine stečajnog dužnika objavljenog u dnevnom listu "Oslobođenje" od dana 08. avgusta 2024. godine. Na osnovu tih odluka Odbora povjerilaca donio sam zaključak o poništenju prodaje nekretnine 'Autobuska stanica' površine 2.285 metara kvadratnih, kupcu Špic beton d.o.o. Zenica i dana 30. augusta 2024. godine dostavio sam preporučenom poštom kupcu Špic beton d.o.o. zaključak o poništenju", navodi, između ostalog, stečajni upravnik Sunulahpašić za Zenicablog.com.

Dakle, ističe on, sve je urađeno u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku FBiH, u skladu sa odlukama Odbora povjerilaca i uputama stečajnog sudije koja vrši pravni nadzor nad radom stečajnog upravnika.

"Dakle, iskreno mislim da je od početka vođenja stečaja pa do ove prodaje imovine stečajnog dužnika duboko u ovaj predmet uključena politika, a nitko više i ne spominje bivše radnike stečajnog dužnika, uvezivanje radnog staža za penzionisanje, kao i koliko je stečajni upravnik vratio imovine u stečajnu masu koja će nakon prodaje biti od koristi za sve povjerioce", zaključio je Sunulahpašić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...