STRAVA I UŽAS: U Njemačkoj i Austriji otvoreno zazivaju Srebrenicu 2.0 (VIDEO)

Žena koja je u Beču tražila Srebrenicu 2.0 za Njemačku bila je, prema RTL-u, član AfD-a u to vrijeme. Postoje i slike nje u predizbornoj kampanji za AfD, a RTL je istražio da se ona pojavljuje i u promotivnim videima AfD-ove omladine

  • Evropa

  • 03. Sep. 2024  

  • 0

Žele genocid nad muslimanama i to ne kriju. Nazivaju svoj program "Srebrenica 2.0". Razotkrilo ih je tajno istraživanje RTL televizije u Beču i nisu sretni zbog reakcija javnosti. Naime, RTL je otkrio veze između AfD-a i krajnje desničarskog identitarnog pokreta uoči pokrajinskih izbora u Njemačkoj. Tokom undercover istraživanja, zabilježene su ekstremne izjave na sastanku u Beču, uključujući poziv na "Srebrenicu 2.0" i negiranje Holokausta. Otkrića su izazvala šok i osudu među austrijskim političarima, uključujući Zelenih, ÖVP-a i SPÖ-a, koji zahtijevaju hitnu reakciju protiv ovakvog ekstremizma i jasnu distancu od FPÖ-a i Identitaraca, prenosi Stav.ba.

Martin Sellner, desničarski ekstremista, prilično je ljut na RTL nakon objave priče kako su u Beču zazivali “Srebrenicu 2.0”. Kaže da se ne slaže s istraživanjem RTL magazina "Extra", nazivajući ga "manipulativnim i lažljivim novinarstvom". O čemu se radi?

Extra je nedavno izvijestio o vezama između AfD-a i Identitaraca, i to neposredno prije pokrajinskih izbora u Tiringiji i Saskoj. Novinari Extra magazina su četiri mjeseca radili undercover i otkrili povezanost između AfD-a i Identitaraca, navodi se u izvještaju. "Ne prepuštaju ništa slučaju kako bi nas ocrnili", odgovorio je Sellner na istraživanje RTL tima.

"Njemačkoj treba Srebrenica 2.0"

U emisiji su prikazane i scene zabava iz Beča, gdje su novinari RTL-a prisustvovali undercover. Jedna od prisutnih osoba je, prema RTL-u, govorila o Holokaustu: "Nije bilo šest miliona Jevreja. Bilo ih je najviše 175.000. Drago mi je da se to desilo, moram to iskreno reći. Jevreji su već tada zlostavljali djecu i slično." Ova učesnica također je izjavila: "Njemačkoj treba Srebrenica 2.0", što znači genocid nad muslimanima. "Srebrenica 1995. godine, genocid nad muslimanima, bio je sjajan", rekla je.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine, oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici. Međunarodni sud pravde (ICJ) je 2007. godine ovaj masakr proglasio genocidom, a UN su ove godine uvele službeni dan sjećanja na genocid. "Navodno 8888 žrtava. Bilo bi sjajno da ih je toliko bilo", rekao je drugi učesnik zabave u RTL-ovom izvještaju. Broj 88 se smatra krajnje desničarskim kodom: odnosi se na osmo slovo u abecedi, H, i koristi se kao skraćenica za Hitlerov pozdrav.

AfD članovi na zabavi Identitaraca

Žena koja je u Beču tražila Srebrenicu 2.0 za Njemačku bila je, prema RTL-u, član AfD-a u to vrijeme. Postoje i slike nje u predizbornoj kampanji za AfD, a RTL je istražio da se ona pojavljuje i u promotivnim videima AfD-ove omladine. Ona je također poznata AfD influenserki Marie-Thérèse Kaiser, koja radi za Alice Weidel. "Kada smo suočili AfD s našim istraživanjima, rečeno nam je da je žena koja je to izjavila prošle sedmice istupila iz stranke. Zanimljiva vremenska podudarnost, prošle sedmice smo također poslali naš upit AfD-u", rekao je RTL. Na događaju u Beču, RTL novinari su upoznali i jednog drugog čovjeka koji se, prema RTL-u, identificirao kao član AfD-a. Kasnije su na protestu primijetili učesnike u majicama "Junge Alternative" (mladi AfD).

Sellner bi glasao za AfD

U emisiji Sellner također govori o AfD-u: "Mislim da je stranka dobra, vjerovatno bih glasao za nju da sam Nijemac", rekao je. Sellner je također prikazan na predavanju u Berlinu, koje je, prema RTL-u, organizovao bivši zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu. U publici su također bili prisutni brojni članovi AfD-a. "AfD je pronašla stranku koja Sellnerove ideje nosi u parlamente", navodi se u izvještaju. Sellner također hvali Höckea: "Bravo, Björn Höcke! Sjajan čovjek!" RTL se pita kako je moguće da postoji takva bliskost, s obzirom da se Identitarni pokret nalazi na listi nespojivosti za članove AfD-a.

Na "tajnom sastanku" Identitaraca u Beču bili su prisutni i funkcioneri iz Njemačke, Francuske, Italije, Belgije, navodi RTL-ov tim u dokumentarcu. "Sutra idemo na ulice kako bismo proširili poruku 'remigracije'", rekao je Sellner. Gomila je oduševljeno aplaudirala.

Edtstadler: "Odvratno i šokantno"

Zeleni su se u nakon objave oglasili šokirani. "Identitarci svoj antisemitizam i rasizam često umotavaju u modernu retoriku i pokušavaju kamuflirati svoj ekstremizam i fašizam. Ovdje pokazuju svoje pravo lice", citirana je Eva Blimlinger, glasnogovornica za pitanja kulture sjećanja.

Vezama između Identitaraca i FPÖ-a nazvala je "zabrinjavajućim i opasnim". Predsjednik FPÖ-a, Herbert Kickl, u prošlosti nije vidio potrebu za distanciranjem. Blimlinger je također zatražila: "Vrijeme je da Ured za zaštitu ustava konačno odlučno reagira."

Sličan stav zauzela je i ministrica ustava Karoline Edtstadler (ÖVP) u svojoj izjavi: "Istraživanja njemačkog TV kanala RTL o veličanju genocida i Holokausta među Identitarcima su odvratna i šokantna. Ovdje se mora primijeniti puna snaga vladavine prava." Od Kickla je zatražila "odmah i jasno distanciranje".

Krisper: "Izuzetno alarmantno"

Kritike je uputila i Sabine Schatz, glasnogovornica SPÖ-a za kulturu sjećanja. "Bliske veze između FPÖ-a i Identitaraca više se ne mogu zanemariti", rekla je. Schatz je ukazala na porast desničarskih ekstremističkih zločina u protekloj godini i insistirala na implementaciji nacionalnog plana akcije protiv ekstremizma.

Za Neos glasnogovornicu za sigurnost Stephanie Krisper, "šokantno je i izuzetno alarmantno" što se ovakve ideje otvoreno promovišu. Ipak, nije iznenađena, jer Austrija je "prečesto slijepa na desno oko". Ured za zaštitu ustava je "trajano oštećen" od strane FPÖ-a, a ÖVP ga "nije dovoljno ojačao", rekla je Krisper.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...