DAR AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Ovo je najskuplji poklon kojeg je Tito ikad dobio

Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsjednika SAD-a, Richarda Nixona.

  • Jeste li znali

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Dugogodišnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, je tokom svoje vladavine bio ugledni gost u različitim državama, a često je dobivao i brojne poklone. Danas se ti isti darovi čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gdje posjetitelji mogu zaviriti u bogatu zbirku koja obuhvaća sve – od egzotičnih umjetničkih djela do dragocjenih ručno izrađenih predmeta.

No, među brojnim darovima, jedan poklon posebno se izdvaja – četiri mala kamenčića s Mjeseca, donijeta od strane astronauta Neila Armstronga i Baza Oldrina. Ovi kamenčići, koji su stigli u ruke Josipa Broza Tita, danas su dio muzejske zbirke u Beogradu i predstavljaju iznimno vrijedan dio historije, piše Žena.blic.rs.

Prema riječima historičarke Nevene Kovačević, koja je ovu priču podijelila na Instagram stranici "Putevima srpske istorije", ovi kamenčići imaju procijenjenu vrijednost od nevjerovatnih 500.000 dolara, kako je utvrdila NASA. Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsjednika SAD-a, Richarda Nixona.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...