ZA OVO JE POTREBNA HRABROST: Ukrajinci su pod zaštitom dimne zavjese uspjeli ukrasti još jedan ruski tenk (VIDEO)

Tenkisti su otkrili napušteni ruski tenk T-72 - i ukrali ga.

  • Evropa

  • 06. Sep. 2024  06. Sep. 2024

  • 0

Na istočnom rubu grada Selidove na istoku Ukrajine, južno od Pokrovska, nalazi se jedan podvožnjak. Upravo tu se formira žarište brutalne bitke za grad, piše David Axe za Forbes.

U srijedu su dva ruska vozila kraj podvožnjaka iskrcala svoje trupe, da bi ih odmah nakon toga pogodio ukrajinski tenk T-64 sa samo nekoliko metara udaljenosti. Dan kasnije posada sličnog ukrajinskog tenka - možda čak i tog istog - izvela je odvažan pothvat na tom podvožnjaku.

Tenkisti su otkrili napušteni ruski tenk T-72 - i ukrali ga.

Nije prvi put

Ukrajinci su u mnogo navrata uspjeli ukrasti netaknute, ali napuštene ruske tenkove T-72. Ističe se nevjerovatna trodnevna operacija iz travnja, kada su trupe iz 12. azovske brigade zamijenile baterije u nepokretnom T-72, a potom ga prevezle preko ničije zemlje na sigurno iza ukrajinskih položaja.

U ovoj krađi posebno je to što se odvila pod zaštitom oklopnih vozila. Grad Selidove je trenutno iznimno opasno mjesto - ruska vojska ubrzano mu se približava u želji da okruži Pokrovsk. Ukrajinski tenkisti zato su odvukli T-72 koristeći svoj tenk T-64 kao traktor.

Dron iz brigade Kara-Dag ukrajinske Nacionalne garde promatrao je iz zraka kako se jučer ruski T-72 približio podvožnjaku i prikrio, okružen olupinama preostalima od okršaja koji se tu dogodio dan ranije.

Kamuflirani ruski tenk nadograđenog oklopa ispalio je prema sjeveru najmanje jednu rundu od 125 milimetara. Potom je neobjašnjivo tročlana posada tenka pobjegla iz vozila. Najmanje jedan ukrajinski FPV dron slijedio ih je dok su bježali.

Nejasno je zašto su Rusi napustili svoj neoštećeni tenk. Moguće je da je došlo do nekakvog mehaničkog kvara - možda problema s motorom. U svakom slučaju, tenk se pretvorio u sočnu nagradu za bilo koga dovoljno hrabrog da ode po njega.

Ukrajinci skriveni dimom ukrali tenk

Uvjeti na ratištu nalagali su zaštitu oklopa. U situaciji iz aprila, opisanoj ranije u članku, gusto zakopane mine ničiju su zemlju činile nevjerovatno opasnom za oklopna vozila obje strane: bilo je sigurnije - iako ne i potpuno sigurno - poslati vojnike da pješice odu po napušteni T-72, naravno pod okriljem noći.

Ali mine su navodno manja prijetnja oko grada Selidove. Brigada Kara-Dag tenkovima je prolazila gradom bez većih problema, čak i usred bijela dana. Možda su tako kompenzirali veliku nestašicu pješaka koja posljednjih mjeseci muči čitavu ukrajinsku vojsku.

Posada tenka zamijetila je prazni ruski T-72 i krenula u akciju. Dron je nastavio promatrati iz zraka dok su Ukrajinci, skriveni dimom, pričvrstili na tenk sajlu za vuču. Videoisječci brigade završavaju snimkom u kojoj T-64 vuče T-72 prema zapadu - odnosno prema ukrajinskoj liniji.

Gubitak jednog tenka neće na propast osuditi višemjesečnu rusku ofanzivu od Avdijivke do Pokrovska. Jednako tako, krađa jednog tenka neće spriječiti da Pokrovsk ili okolni gradovi budu uništeni ili padnu u šake ruske vojske, koja je četiri puta veća od lokalnog ukrajinskog odreda.

Ipak, krađa tenka sigurno je pobjeda za Ukrajinu, najvažnija možda jer jača moral. Ona je pokazala hrabrost i kreativnost - točno ono što će Ukrajincima trebati da dobiju bitku za Pokrovsk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...