I TO JE MOGUĆE: Velika Britanija bi mogla slati zatvorenike u Estoniju zbog nedostatka mjesta u zatvorima

Tokom proteklog mjeseca, broj zatvorenika je povećan za 1.025, u odnosu na 87.496 koliko ih je bilo početkom augusta.

  • Evropa

  • 06. Sep. 2024  

  • 0

Ministarstvo pravde Ujedinjenog Kraljevstva (MoJ) navodno razmatra slanje zatvorenika u Estoniju u pokušaju rješavanja teške krize prenatrpanosti u zatvorima širom Engleske i Velsa, gdje je broj zatvorenika dostigao rekordnih 88.521.

Brojke, objavljene u četvrtak, označile su povećanje od 171 zatvorenika u samo jednoj sedmici, premašivši prethodni rekord od 88.350.

Tokom proteklog mjeseca, broj zatvorenika je povećan za 1.025, u odnosu na 87.496 koliko ih je bilo početkom augusta.

Broj zatvorenika je u porastu u posljednje tri godine, preokrenuvši pad 2021. godine kada je broj zatvorenika pao na najniži nivo od 77.727 tokom pandemije COVID-19, prenosi Anadolija.

Govoreći za Sky News, Angela Eagle, ministrica u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nije odbacila izvještaje o mogućnosti slanja zatvorenika u baltičku državu Estoniju, napominjući da Ministarstvo pravde vjerovatno istražuje sve dostupne opcije za rješavanje problema prenatrpanosti zatvora.

Eagle je naglasila potrebu da se osigura da pojedinci osuđeni za teška krivična djela imaju odgovarajuća mjesta u zatvorskom sistemu.

Njeni komentari su uslijedili usred sve veće zabrinutosti za stanje u zatvorskom sistemu, a sudije upozoravaju da je trend izricanja sve dužih zatvorskih kazni neodrživ.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...