ISPOVIJEST GLAVNOG TUŽIOCA ICC-a, KARIMA KHANA: "Svjetski lideri mi prijete zbog optužnice protiv Netanyahua!"

Država Izrael se suočava sa odvojenim optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

  • Svijet

  • 06. Sep. 2024  06. Sep. 2024

  • 1

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan izjavio je da su svjetski lideri vršili pritisak na njega da ne podnese zahtjev za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane zbog optužbi za ratne zločine u Gazi, izvijestio je BBC.

Karim Khan je za BBC rekao: "Nekoliko lidera i drugih mi je reklo i savjetovalo me i upozorilo me", rekao je.

Khan je u maju rekao da postoje razumni razlozi za vjerovanje da su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant počinili ratne zločine tokom izraelskog napada na Gazu u kojem je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Država Izrael se suočava sa odvojenim optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Glavni tužilac je također zatražio naloge za hapšenje lidera Hamasa Yahiya Sinwara, Mohammeda Deifa i Ismaila Haniyeha, tvrdeći da snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za akcije koje je poduzelo oružano krilo te organizacije, brigade Qasam, kada su napale izraelske vojne baze i naselja 7. oktobra prošle godine.

U napadu je ubijeno oko 1.200 izraelskih vojnika i civila. Neke je ubio Hamas, dok su mnoge ubile izraelske snage koristeći jurišne helikoptere, dronove i tenkove, prema kontroverznoj Hanibalovoj direktivi.

Haniyeh, šef Hamasovog političkog biroa, ubijen je u Iranu u izraelskom napadu 31. jula. Izrael tvrdi da je Deif također ubijen u zračnom napadu na Gazu, ali su zvaničnici Hamasa izjavili da je još uvijek živ.

Iako je prošlo nekoliko mjeseci od Khanove prijave, sudije ICC-a nisu izdale nijedan nalog za hapšenje.

U razgovoru za BBC, Khan je rekao da je važno pokazati da će sud držati sve aktere  na istom standardu u odnosu na navodne ratne zločine. On je također pozdravio nedavnu odluku nove britanske vlade da odustane od protivljenja nalozima za hapšenje.

"Postoji razlika u tonu, i mislim na suštinu u odnosu na međunarodno pravo nove vlade. I mislim da je to dobrodošlo", rekao je Khan za BBC.

Objasnio je da je ICC trebao tražiti naloge za vođe na obje strane sukoba kako bi se smatralo da sud primjenjuje "zakon jednako zasnovan na nekim zajedničkim standardima". "Da je neko podnio zahtjev za naloge u vezi s izraelskim zvaničnicima, a ne za Gazu, [neki bi] rekli: 'Pa, ovo je opscenost' i: 'Kako je to, zaboga, moguće?'", rekao je.

"Ne možete imati jedan pristup za zemlje u kojima postoji podrška, bilo da je to podrška NATO-a, evropska podrška [i] moćne zemlje iza vas, i drugačiji pristup gdje imate jasnu jurisdikciju", dodao je.

Kao odgovor na kritike zbog podnošenja zahtjeva za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera, Khan je izjavio: "Imam barem jednu prednost. Nadam se da će čak i oni priznati da sam vidio dokaze. Nisu… Aplikacija nije javna. To je povjerljivo. Podnosi se komori. Dakle, oni nagađaju koji su dokazi dostavljeni".

Ove sedmice, proizraelska pravna grupa u Velikoj Britaniji zaprijetila je podizanjem optužnice protiv Khana, tvrdeći da su njegovi napori da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zasnovani na lažnim pretpostavkama.

Organizacija UK Lawyers for Israel (UKLFI) napisala je pismo Khanu 27. augusta, u kojem pokušava da opovrgne njegove optužbe protiv Netanyahua i Gallanta.

Ako bi Khan bio optužen i proglašen krivim za tu optužbu, potencijalno bi mu – kao advokatu u najtežim slučajevima – moglo biti uskraćeno i zabranjeno bavljenje advokaturom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U maju je desetak republikanskih senatora poslalo pismo u kojem upozoravaju Khanu da ne izdaje naloge za hapšenje Netanyahua i Gallanta.

"Ciljajte Izrael, a mi ćemo vas ciljati", upozorili su senatori, predvođeni senatorom Tomom Cotonom, u pismu. "Ovakve radnje su nelegitimne i nemaju zakonsku osnovu, a ako se izvedu, rezultirat će strogim sankcijama protiv vas i vaše institucije", napisali su senatori Mitch McConnell (vođa manjine), Rick Scott, Tim Scott, Ted Cruz i Marco Rubio također su potpisali pismo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...