U SVOM PRVOM INTERVJUU: Novi premijer Francuske obećao braniti ključne Macronove politike, pred njim je zahtjevan...

(...) zadatak provođenja reformi i izglasavanje proračuna za 2025. godinu u podijeljenom parlamentu, dok je Francuska pod pritiskom Europske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

  • Evropa

  • 07. Sep. 2024  07. Sep. 2024

  • 0

Novi francuski premijer Michel Barnier obećao je da će raditi neovisno od predsjednika Emmanuela Macrona, no signalizirao je da će braniti neke od predsjednikovih ključnih politika dok će istodobno pooštravati vladin stav o imigraciji.

U svome prvom intervjuu koji je kao predsjednik vlade dao nakon imenovanja juler, Barnier je rekao da će njegova vlada, kojoj manjka jasna većina u donjem domu parlamenta, uključivati i konzervativce, kao i članove Macronova tabora, prenosi Index.hr.

Članovi drugih grupacija, uključujući i ljevicu, dobrodošli su u novu vladu. "Nema crvene crte", rekao je Barnier: "Moramo otvoriti vrata svima koji to žele."

Macron je imenovao 73-godišnjeg Barniera, konzervativca i bivšeg pregovarača EU-a za brexit, premijerom u četvrtak, čime je okončan dvomjesečni zastoj nakon Macronove loše procijenjene odluke da sazove parlamentarne izbore koji su rezultirali parlamentom bez jasne većine.

Pred Barnierom je zahtjevan zadatak provođenja reformi i izglasavanje proračuna za 2025. godinu u podijeljenom parlamentu, dok je Francuska pod pritiskom Europske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Pokazavši spremnost da podupre neke od izrazito nepopularnih Macronovih reformnih politika, koje vjerojatno uključuju preuzimanje političkih rizika, Barnier je rekao da nije spreman ukinuti povećanje dobi umirovljenja sa 62 na 64 godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...