ŽIVOT MEĐU MRTVIMA: Groblje u Manilli dom za 6.000 Filipinaca

Među stanovnicima ovog nesvakidašnjeg naselja su odrasli, djeca i stariji ljudi.

  • Šareni svijet

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Groblje u Manili poznato je širom svijeta budući da na ovom mjestu živi 6.000 siromašnih stanovnika filipinske prijestonice.

Cijelo “Sjeverno groblje” od 1950. godine se pretvorilo u sirotinjski kvart za one koji nisu u mogućnosti da priušte dom u Manilli.

Oko 6.000 stanovnika ovog groblja živi među mrtvima, a njihova svakodnevica je obilježena siromaštvom i borbom za opstanak.

Neki od njih zarađuju samo 10 dolara godišnje od porodica preminulih kako bi brinuli o grobovima njihovih voljenih, navodi Anadolija.

Među stanovnicima ovog nesvakidašnjeg naselja su odrasli, djeca i stariji ljudi. Tokom ljetnih mjeseci, suočavaju se ekstremno visokim temperaturama, koje im dodatno otežavaju životne uslove.

I pored svih izazova, i najsiromašniji pronalaze smisao i sreću u ovom neobičnom okruženju gdje jačaju osjećaj zajedništva i pripadnosti.

Vlada predsjednika Ferdinanda Bongbonga Marcosa Jr. u augustu je predložila budžet za 2025. godinu u visini od skoro 100 milijardi eura za poboljšanje transporta, poljoprivrede, zdravstva, infrastrukture i obrazovanja. Najugroženiji Filipinci širom zemlje se nadaju da će ova inicijativa donijeti promjene i poboljšati uslove života u siromaštvom pogođenoj zemlji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...