OVO SU NAJPOZNATIJE ŽENE UBICE U NAŠOJ ZEMLJI: Načini na koje su počinile ubistva LEDE KRV U ŽILAMA

Najveći broj ubistava koje su počinile žene, dešavalo se u porodici i u mnogim slučajevima, žene su bile žrtve dugogodišnjeg nasilja

  • Hronika

  • 16. Sep. 2024  

  • 0

Iako su muškarci neuporedivo češće počinioci nasilja i ubistava žena, slučajevi gdje je to obrnuto, posebno intrigiraju pažnju cjelokupne javnosti.

Najnoviji slučaj desio se 11. septembra u Sarajevu, kada je Dženana Jahić (48) brutalno ubila svog supruga Senada Jahića (58) dok je spavao.

Kako je tada saopšteno iz Tužilaštva, žena je više puta nožem ubola svog partnera u predjelu grudnog koša, vrata i ruku dok je spavao u dnevnom boravku, a Kantonalni sud u Sarajevu odredio joj je jednomjesečni pritvor.

Najveći broj ubistava koje su počinile žene, dešavalo se u porodici i u mnogim slučajevima, žene su bile žrtve dugogodišnjeg nasilja.

Republiku Srpsku potreslo je ubistvo Saše Kulišića (46) 30. januara ove godine za koje je optužena njegova supruga Andrea Kajganić, njen ljubavnik Dražen Lazarević i maloljetna kćerka (14).

FOTO: SRNAFoto: SRNA

Naime, njegovo tijelo pronađeno je vezano u šumi na izletištu kod Doboja, sa selotejp trakom preko usta i očiju. Sumnja se da je prethodno omamljivan tabletama i udaren na spavanju, a potom strpan u prtljažnik automobila i odvezen u šumu gdje je ubijen sa četiri uboda nožem u stomak.

Zvonimir Stefanović (53) pronađen je mrtav 4. februara ove godine u stanu u Banjoj Luci, a obdukcijom je utvrđeno da je uboden nožem u srce. Osumnjičena je njegova partnerka Banjalučanka Milica Diljević (31). Zbog ovog ubistva Diljevićeva je u Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđena na 4 i po godine zatvora.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIERFoto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Presuda je izrečena nakon što je Diljevićeva sa tužilaštvom sklopila sporazum o priznanju krivice. U presudi se navodi da je optužena zločin počinila u stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti i dugogodišnje upotrebe alkohola i zloupotrebe drugih psihoaktivnih supstanci.

Hanifa Mujezinović (59) osuđena je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti, u januaru prošle godine u Doboju, kuhinjskim nožem u nadlakticu ubola supruga Hasana (55), koji je nasmrt iskrvario.

Prema presudi, Mujezinovićeva se 2. januara 2023. godine u popodnevnim časovima u svojoj kući u Suvom Polju u Doboju prvo verbalno sukobila sa suprugom koji je napustio porodičnu zajednicu i povremeno dolazio i boravio kod optužene.

"U stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed negativnih emocija prouzrokovanih dugogodišnjim poremećajem odnosa koji su doveli do kumulacije negativnih emocija, došlo je do fizičkog sukoba između Hanife i Hasana. U jednom momentu ona je suprugu zadala ubod nožem u nadlakticu lijeve ruke i tom prilikom mu je presjekla krvni sud, iako je bila svjesna da će na takav način Hasana teško tjelesno povrijediti, a što je i htjela", navodi se u presudi.

Prema ranijim informacijama iz istrage, nakon ubistva ona je očistila kuću, presvukla supruga i postavila nove tepihe. Potom je nazvala policiju i rekla da su se posvađali i da je on sam sebi nanio povrede od kojih je podlegao.

Ramza Karajčić je 30. juna 2009. godine u Kozluku kod Zvornika ubila svog supruga Ramadana Karajčića (56). Nasmrt ga je izudarala budakom po glavi i tijelu dok je spavao na dušeku. Za taj zločin osuđena je na pet godina zatvora. Prema nezvaničnim saznanjima, suprug ju je ranije fizički i psihički zlostavljao, a čak postoje informacije da ju je podvodio drugim muškarcima. Nekoliko godina nakon izlaska iz zatvora, Karajčić je ponovo počinila ubistvo. U avgustu 2020. godine je oštricom sjekire zadala pet smrtonosnih povreda po glavi svojoj majci Namki Kokić (83). Potom je sama pozvala policiju, a pred sudom je kasnije tvrdila da se ničega ne sjeća. Vrhovni sud RS je Ramzu Karajčić prošle godine pravosnažno osudio na 14 godina zatvora zbog ovog ubistva.

Dušanka Mihajlović iz Kozarske Dubice osuđena je na 12 godina zatvora jer je u maju 2010. godine ubila, a potom zapalila nevjenčanog supruga Boška Šipku (68). Istragom je utvrđeno da je Boško prethodno tukao Dušanku. Kada je izašao iz kuće i krenuo prema svinjcu, ona ga je udarila drvenom nogom od stola, pa u namjeri da prikrije zločin tijelo je zapalila u svinjcu.

Kristinu Jovković Vrhovni sud RS je 2017. godine pravosnažno osudio 14 godina zatvora za ubistvo bivšeg partnera Aleksandra Mujčinovića Akija (44). Ubistvo Mujčinovića dogodilo se u novembru 2016. godine u u njegovoj kući u Solunskoj ulici u Banja Luci. Prema presudi, Jovković ga je 11 puta izbola kuhinjskim nožem, tijelo potom prenijela u drugu sobu, a tek nakon dva dana o svemu obavijestila policiju.

uviđaj u slučaju mrtvog muškarca, pronađenog u stanu u BanjaluciFoto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dana Škrba je osuđena na 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Mustafe Bukvića (67) u njegovoj radnji u sarajevskom naselju Dobrinja u februaru 2012. godine. U presudi se navodilo da je Bukvića preklala skalpelom, nanijevši mu šest rezova na vratu. Tijelo je nakon zločina okrenula na leđa, prekrila dekom i napustila radnju.

Monika Naumowitz-Bureković, državljanka Poljske, osuđena je na 10 godina zatvora jer je u martu 2009. godine u Zenici ubila supruga Fuada Burekovića, u koga je pucala iz pištolja u njihovoj spavaćoj sobi. Nakon zločina tijelo je umotala u plahtu i deku i bacila u septičku jamu, u kojoj je pronađeno poslije pola godine.Slučaj je policiji prijavio Monikin ljubavnik. Sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo činjenice da je optužena tokom godina zajedničkog života sa svojim suprugom bila fizički maltretirana, kao i da se nalazi u petom mjesecu trudnoće. 

(Srpskainfo)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...