KO JE OSTAO BEZ POLA TONE KOKAINA VRIJEDNE 100 MILIONA? U SVE UMIJEŠAN JEDAN SRBIN: Termovizijske kamere otkrile šokantnu šemu (FOTO)

Vrednost zaplenjenog narkotika procenjuje se na više od 100 miliona evra

  • Hronika

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

U vodama južne Italije zaplijenjeno je 540 kilograma kokaina koji je prethodno bačen u more sa teretnog broda koji prolazi ovom rutom, a koji je posada ribarskog broda izvukla na palubu kako bi drogu transportovali na kopno! Italijanska policija nadgledala je tovar vrijedan više od 100 miliona eura, da bi potom upala na ribarski brod i uhapsila petoricu muškaraca, među kojima je i jedan državljanin Srbije!

"U toku redovne inspekcije koja se obavlja svakodnevno u ovim vodama, italijanska pomorska jedinica uočila je u moru sumnjivo kretanje ribarskog broda. To im je privuklo pažnju, poslije čega su detaljnijim posmatranjem putem termovizijskih kamera ustanovili da na brod nije izvučena nijedna riba, već plutajući paketi solidne težine", kaže izvor Kurira.

Satima pod prismotrom

S obzirom na to da članovi ove inspekcije dobro poznaju "uobičajene" manevre plovila, presreli su brod i obavili detaljnu provjeru. Tom prilikom je, kako se saznaje, nađeno 18 paketa, a svaki je bio težine oko 30 kilograma. Prvobitne sumnje da je u pitanju droga, bile su tačne - tovar kokaina ispušten je u more sa teretnog broda, a potom izvučen drugim, ribarskim brodom, kako bi pakete zatim transportovali na kopno.

"Specijalne jedinice satima su pratile kretanje sumnjivog ribarskog broda na kojem su uočili petoricu muškaraca kako iz mora, jedan po jedan, vade pakete kokaina bačenih prethodno sa teretnog broda koji prolazi tom rutom. Čim je policija upala na ribarski brod, brzim testom je ustanovljeno da je riječ o kokainu čija je ulična vrijednost procjenjena na više od 100 miliona eura", ukazuje naš izvor.

Istražitelji sada rade na provjerama kome pripada tovar droge i kakvu funkciju je imao svako od uhapšenih, među kojima je i srpski državljanin.

"Pod istragom je cijela posada ribarskog broda koju su sačinjavala četvorica Italijana i jedan Srbin. Oni se zasad sumnjiče da su počinili krivično djelo proizvodnja, trgovina i posjedovanje zabranjenih droga ili psihotropnih supstanci, međutim, istražitelji punom parom rade na tome da se utvrdi odakle je vrijedna pošiljka pristigla i kome pripada", navodi sagovornik.

Putevi transporta

Stručnjaci ukazuju i da u posljednje vrijeme postoji ekspanzija trgovine sa narkoticima i da Italija u svemu ima važnu ulogu zbog svog položaja i putevima kojima se transportuje droga.

"Kada je riječ o kokainu, on se najčešće transportuje morem, prije svega iz Južne Amerike gdje se i proizvodi kokain koji zatim stiže u Evropu kao najveće tržište droge. Bilo koja velika luka može da bude zemlja u koju se unosi droga, a očigledno je da postoje razni načini", zaključuje sagovornik Kurira.

Brojke

18 paketa sa drogom izvučeno je iz mora

30 kilograma je bila težina svakog paketa

Mjere: Svakodnevno nadgledanje mora

Akciju zaplijene 540 kilograma kokaina sproveli su pripadnici Komande provincije Katanija Gvardija di Financa (GdF), u saradnji s pomorskom jedinicom iz Palerma, Operativnom komandom pomorske jedinice iz Pratika di Mare, uz podršku Centralne službe za istraživanje organizovanog kriminala. Iz GdF su saopštili da je ta akcija rezultat "ciljanih preventivnih mjera usmjerenih na nadzor pomorskih ruta u cilju otkrivanja sumnjivih i nezakonitih aktivnosti".

"U tom kontekstu svakodnevno je nadgledan dio mora između provincija Katanija i Ragusa, što im je i omogućilo da otkriju sumnjivo kretanje ribarskog broda koji je, umjesto ribolova, bio uključen u preuzimanje plutajućih paketa iz vode", saopćeno je iz GdF.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...