SITUACIJA IZMAKLA KONTROLI: Italija razmatra zabranu korištenja mobilnih telefona i društvenih mreža za djecu

Kampanji su se pridružili i italijanski glumci poput Albe Rohrwacher, Stefana Accorsija i Luca Zingarettija, koji tvrde da djecu treba zaštititi od mobilnih telefona i društvenih mreža.

  • HiTec

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Ministar obrazovanja Giuseppe Valditara podržao je kampanju koju je pokrenula grupa stručnjaka i umjetnika u Italiji za zabranu korištenja mobilnih telefona i društvenih mreža za djecu određene starosne grupe.

Peticija pokrenuta u Italiji da se djeci zabrani korištenje pametnih telefona i naloga na društvenim mrežama izazvala je kontroverzu.

Prema italijanskim medijima, poznata lica Italije podržala su inicijativu pedagoga Daniela Novara i psihoterapeuta Alberta Pellaija, a koja ima za cilj spriječiti djecu mlađu od 14 godina da posjeduju mobilni telefon, a djecu mlađu od 16 godina od kreiranje profila na društvenim mrežama.

Kampanji su se pridružili i italijanski glumci poput Albe Rohrwacher, Stefana Accorsija i Luca Zingarettija, koji tvrde da djecu treba zaštititi od mobilnih telefona i društvenih mreža.

I ministar obrazovanja Valditara iz desničarske koalicione vlade rekao je da podržava ovu inicijativu.

"Ovo je stav koji se sve više dijeli na međunarodnoj razini. Šteta ranog korištenja mobilnih telefona i društvenih mreža sada je očigledna svima", rekao je Valditara.

Uprkos Valditarinom mišljenju, ministrica omladine i sporta Andrea Abodi je u svom postu na društvenim mrežama navela da zabrana nije pravi put i da se to pitanje treba rješavati dijalogom.

Pedagog Novara rekao je za list "La Repubblica" da je situacija u vezi s dječijim korištenjem mobilnih telefona i društvenih mreža izmakla kontroli, prenosi Anadolija. 

Naveo je da je najstrašniji problem što djeca i mladi ostaju izolovani.

Studija objavljena juče u "La Repubblica" pokazuje da 47 posto djece od 11 do 19 godina provodi više od pet sati dnevno na internet aplikacijama, a ta stopa je iznosila 30 posto u 2020.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...