KISELI OSMIJEH VOŽDA IZ LAKTAŠA: Evo šta je pravi razlog Dodikovog sastanka s Orbanom u Mađarskoj...

Planiraju se nova zaduženja, a u Mađarskoj su pronađeni novi prijatelji.

  • Vijesti

  • 12. Sep. 2024  

  • 1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, razgovarat će u Budimpešti s predsjednikom mađarske Vlade Viktorom Orbanom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom. 

Tokom dvodnevne posjete Mađarskoj, Dodik će u Sentandreji razgovarati i sa arhiepiskopom i mitropolitom budimskim Lukijanom.

Dodik će otvoriti manifestaciju "Srpski dani - mjesec srpske kulture u Mađarskoj" i izložbu "Uroš Predić u Sentandreji".

Ova manifestacija, koja će biti održana pod pokroviteljstvom predsjednika tog bh. entiteta, od izuzetnog je značaja za srpski narod, a posvećena je predstavljanju srpske kulture, nauke i duhovnosti, navode iz Dodikovog kabineta.

No, kako saznaje "Slobodna Bosna", Dodik će s Orbanom pokušati dogovoriti pozajmicu vladi bh. entiteta RS koja se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, nakon blokada bankovih računa i odbijanja banaka za kreditnim sredstvima.

Dodik je i ranije od Orbana tražio financijska sredstva, ali dogovor nije postignut.

Bh. entitet Republika Srpska se nalazi u financijskim problemima i sada se traži novac. Planiraju se nova zaduženja, a u Mađarskoj su pronađeni novi prijatelji.

Nikada nije bilo više diplomatske aktivnosti zvaničnika Republike Srpske, nego što je to uslijedilo nakon političkih sankcija uvedenih prošle godine, a koje su uvedene rukovodstvu ovog entiteta. Radi se o ekonomskim sankcijama, kojima je RS izgubila više 100 miliona eura koje su trebale biti uložene u infrastrukturne projekte, a trebala ih je osigurati vlada Njemačke.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...