ŠTA SU SADA SMISLILI: Zoran Telegtija tvrdi da će od indirektnih poreza naplatiti čak...

On je napomenuo da su u prošloj godini naplaćeni prihodi bili veći od 10 milijardi KM, što je prvi put od uspostavljanja UIO.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2024  

  • 1

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je za ovu godinu planirana naplata veća od 11 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza i da sadašnji pokazatelji potvrđuju da je to moguće ostvariti.

“U julu i augustu smo ostvarili prihode na mjesečnom nivou koji su veći od jedne milijarde KM. Ako pogledamo osam mjeseci ove godine, naplaćeno je više od 7,5 milijardi KM ili 8,5 posto više nego u istom periodu lani. Sa ovim danima septembra pređen je iznos od osam milijardi KM” naveo je Tegeltija u intervjuu za Srnu.

On je napomenuo da su u prošloj godini naplaćeni prihodi bili veći od 10 milijardi KM, što je prvi put od uspostavljanja UIO.

Tegeltija je ukazao da na naplatu prihoda utiče više faktora, među kojim je osnovni uslov – nivo privredne aktivnosti, zatim poreska disciplina, te kvalitet rada institucija koje se bave prikupljanjem prihoda i izmjena poreskih propisa, pri čemu oni o naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV) u BiH nisu mijenjani od uspostavljanja te vrste poreza.

On je rekao da UIO ne utiče na raspodjelu sredstava od prikupljenih prihoda, niti na njihovu potrošnju, već ih prikuplja na dnevnom nivou i isti dan se novac dodjeljuje Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), Republici Srpskoj (RS) i Brčko distriktu, koji ga troše u skladu sa svojim odlukama.

Osvrćući se na povrat PDV-a, Tegeltija je naveo da je za osam mjeseci ove godine vraćeno 1,28 milijardi KM po tom osnovu i da to pravo imaju privredni subjekti nakon izvršenog izvoza robe ili usluga.

Tegeltija je naveo da je za osam mjeseci ove godine UIO nadležnim tužilaštvima podnio 34 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima kojim je napravljena šteta od 10,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, tu su ključne poreske utaje i nezakoniti promet akciznih proizvoda, gdje dominiraju duvanske prerađevine.

Tegeltija je naveo da su tu još i djela koja spadaju u zonu prekršaja, kao i da se krijumčarena roba privremeno oduzima do okončanja cijelog procesa.

Istakao je da na računima sredstava za izgradnju autoputeva leži neraspoređeno 279 miliona KM.

Tegeltija je istakao da prijedlog za izmjenu Zakona o PDV-u kojim je predviđeno da se ova vrsta poreza ne plaća pri kupovini prve nekretnine predstavlja prvu inicijativu za koju je dato pozitivno mišljenje otkako je na čelu UIO.

“U skladu sa našim pozitivnim mišljenjem, mi smo i kreirali tekst tog zakona i dostavili Upravnom odboru UIO, koji dalje pokreće inicijativu. Za sada svi podržavaju tu inicijativu. Mislim da bismo do kraja godine mogli imati tekst tog zakona, koji će proći potrebne procedure, a u narednoj godini i njegovu primjenu”, rekao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...