Gastro
TASTE ATLAS OBJAVIO: Ćevapi iz bh. grada zauzeli 45. mjesto na listi najboljih jela u svijetu
01. Apr. 20230
Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
Gastro
15. Sep. 2024 15. Sep. 2024
0
Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhih mesa na svijetu.
Na prva tri mjesta se nalazi varijante iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne.
Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici našeg regiona u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi Nova.rs.
Za suho meso su rekli da je bh. specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.
Za njeguški pršut kažu da je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj namirnici.
Na 19. mjestu se nalazi užički pršut iz Srbije.
Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe.
Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Gastro
TASTE ATLAS OBJAVIO: Ćevapi iz bh. grada zauzeli 45. mjesto na listi najboljih jela u svijetu
01. Apr. 20230
Hronika
PLATIO KAZNU OD 1.650 EURA: Pokušao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku unijeti suho meso i cigarete
19. Mar. 20230
Zdravlje
MOŽE BITI VRLO OPASNO: Ako često konzumirate ove namirnice, mogli biste imati velike probleme…
05. Mar. 20220
Regija
VUČIĆ O HAPŠENJU SERGEJA TRIFUNOVIĆA: "Sada ste mogli da vidite svo licemerje i laži u regionu. Pitam se samo da li...!"
Prije 3h0
Hronika
STRAVIČAN ZLOČIN KOD ZADRA: Poljak na cesti ostavio svoju ženu, a nakon tri dana...
Prije 4h0
Zdravlje
OVU LOŠU NAVIKU ODMAH ODBACITE: Evo zašto baš nikad ne biste trebali uzeti ibuprofen nakon pijane noći
Prije 4h0
Mini market
UGLEDAO SE NA VUČIĆA: Pogledajte kako hrvatski premijer arogantno komunicira s novinarima - "ŠTA VAS BRIGA!? KAKVA SU TO..." (VIDEO)
Prije 4h0
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
16. Sep. 20240
Gastro
NAPRAVITE ŠPANSKU SALATU: Treba se poslužiti receptima koji su tu da nam pokažu da ukusna jela ne iziskuju uvijek i...
16. Sep. 20240
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
Prije 20h0
Gastro
ZABORAVITE ODLAZAK U PEKARE: Napravite brze kroasane i oduševite ukućane (VIDEO)
17. Sep. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.