"TASTE ATLAS" OBJAVIO LISTU: Bosansko suho meso uvršteno među 10 najboljih jela od suhovine

Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.

  • Gastro

  • 15. Sep. 2024  15. Sep. 2024

  • 0

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhih mesa na svijetu.

Na prva tri mjesta se nalazi varijante iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne.

Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici našeg regiona u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi Nova.rs.

Za suho meso su rekli da je bh. specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.

Za njeguški pršut kažu da je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj namirnici.

Na 19. mjestu se nalazi užički pršut iz Srbije.

Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe.

Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...