RIMAC "DRHTI" OD UZBUĐENJA KAD JE PORED NJEGA: "Ponekad nismo mogli zatvoriti sef od silnog novca"

Muskova tvrtka za električne automobile Tesla procijenjena je na tržišnu vrijednost od 669,3 milijarde dolara. Uz stopu rasta od 173,3 posto godišnje, prema Informa Connect Academy, Tesla bi sama mogla premašiti vrijednost od bilijuna dolara već sljedeće godine.

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2024  15. Sep. 2024

  • 0

Najbogatiji čovjek svijeta, Elon Musk na putu je da postane prvi svjetski bilijunaš do 2027. godine, prema procjeni Bloomberga. Muskovo neto bogatstvo procjenjuje se na 251 milijardu dolara (226 milijardi eura). Prema izvješću Informa Connect Academy, Muskovo bogatstvo raste prosječnom stopom od 110 posto godišnje.

To znači da bi, pod uvjetom da se rast nastavi istim tempom, mogao doseći bilijun dolara u sljedeće tri godine. U istom izvješću, nazvanom ‘Klub bilijunaša 2024.’, Muskova tvrtka za električne automobile Tesla procijenjena je na tržišnu vrijednost od 669,3 milijarde dolara. Uz stopu rasta od 173,3 posto godišnje, prema Informa Connect Academy, Tesla bi sama mogla premašiti vrijednost od bilijuna dolara već sljedeće godine, prenosi Dnevno.hr.

Osim Tesle, Musk posjeduje tvrtke poput SpaceX-a, proizvođača svemirskih letjelica, neurotehnološke firme Neuralink te The Boring Company, koja se bavi izgradnjom tunela. Otkada je krajem 2022. godine kupio Twitter za oko 44 milijarde dolara i preimenovao ga u X, kontinuirano izaziva kontroverze. Nedavno se morao ispričati zbog podrške antisemitskim teorijama zavjera, sukobivši se s oglašivačima koji su napustili platformu.

alt

Elon Musk/Joe Rogan screenshot

Prvi veliki novac Muskovih

Elon Reeve Musk američki je poduzetnik i menadžer južnoafričkoga podrijetla, rođen u Pretoriji 28. 6. 1971. Diplomirao je ekonomiju i fiziku na Pennsylvanijskom sveučilištu, suosnovao 1995. poduzeće Zip2 te 1999. internetsku banku X.com, koja se s kompanijom Confinity spojila u PayPal. Osnivač je (2002) i većinski vlasnik poduzeća za proizvodnju svemirskih raketa i satelita SpaceX, koje je proizvelo rakete Falcon 9 i Falcon Heavy te razvilo satelitski sustav za pristup internetu Starlink (2023. u orbiti je više od 3500 njihovih satelita). Priključio se 2004. kompaniji za proizvodnju električnih automobila Tesla Motors, Inc. kojoj je od iste godine predsjednik, a od 2008. glavni izvršni direktor. Suosnovao je 2015. neprofitnu organizaciju Open AI za istraživanje umjetne inteligencije te 2016. kompaniju Neuralink za razvoj sučelja između mozga i računala, a od 2022. vlasnik je društvene mreže Twitter koju je 2023. preimenovao u X. Redoviti je član Royal Societyja od 2018. godine.

Iako je potekao iz imućne obitelji, Elon je, prije svega, zahvaljujući svom izuzetnom poduzetničkom osjećaju i hrabrosti izgradio poslovno carstvo te postao najbogatiji na svijetu. Na njegov put ka uspjehu bez sumnje je pozitivno utjecala obiteljska situacija. Njegova majka, Maye Musk, bila je manekenka koja je krasila naslovne strane Timea i Voguea. Bila je finalistkinja izbora za miss Južne Afrike 1969., a godinu dana kasnije udala se za Errola Muska. Sredinom 80-ih obitelj Musk uživala je u velikom bogastvu nakon što je Errol kupio rudnik smaragda od novca koji je dobio od prodaje privatnog aviona za 80.000 funti.

“Otišli smo kod kupca kući gdje je otvorio svoj sef, a u njemu su bili svežnjevi novca. Platio mi je 80.000 funti. Bila je to ogromna svota novca“, rekao je jednom prilikom Errol Musk za Business insider. Ubrzo mu je ponuđeno da uloži 40.000 funti u rudnik smaragda pa je tako zajedno sa svojim poslovnim suradnikom postao suvlasnik rudnika na šest godina. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak. “Bili smo vrlo bogati. Ponekad nismo mogli zatvoriti vrata sefa od novca u njemu”, prisjetio se Errol.

 Brojne kontroverze

Američki Savezni sud naredio je u svibnju Elonu Musku da mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC). Sporno je, naime, njegovo preuzimanj Twittera u vrijednosti od 44 milijarde dolara. SEC je u listopadu prošle godine tužio Muska kako bi ga primorao da se odazove na svjedočenje. Milijarder je tada rekao da ga SEC pokušava “uznemiravati” brojnim sudskim pozivima. Istraga nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X.

Musk se našao u sukobu i s vrhovnim sudom Brazila, što je dovelo do zabrane platforme X u toj zemlji. Svih pet sudaca u vijeću Vrhovnog suda glasalo je za podršku zabrani X platforme koja dolazi usred sukoba oko dezinformacija i optužbi za govor mržnje. Potez od ponedjeljka podupire odluku suca Alexandrea de Moraesa, jednog od pet sudaca, da zatvori X u Brazilu. Zabranu, koja je stupila na snagu u subotu, naredio je Moraes nakon što je tvrtka propustila sudski rok za imenovanje pravnog zastupnika u južnoameričkoj zemlji.

Uz sve ovo, Musk je iznenadio javnost intervjuiravši bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uživo na X-u nakon što je javno podržao njegovu kandidaturu za reizbor. Najnoviji incident uključuje Muskovo dijeljenje intervjua na X-u u kojem su izrečene lažne tvrdnje o holokaustu, piše Tportal. Bijela kuća osudila je taj intervju, nazivajući komentare ‘stravičnima’ i ‘sadističkom uvredom’ sjećanju na više od šest milijuna ubijenih Židova. Musk je kasnije izbrisao objavu.

Također se sukobio s britanskim premijerom sir Keirom Starmerom, nazvavši ga ‘Dva sloja Keira’ tijekom nedavnih nereda u Velikoj Britaniji. Starmer je odgovorio kritikom društvenih mreža i njihovih vlasnika zbog poticanja nasilnog ponašanja online.

Također, samo da podsjetimo, upravo je našem Mati Rimcu čuveni Musk jedan od uzora, neki su ga optuživali i da kopira milijardera, ne tako davno uzbuđeno je Rimac objavio da su “izašli” u New Yorku…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...