SVE VEĆI INTERES ZA TOPLOTNIM PUMPAMA U BiH: Sve će iznenaditi cijena ugradnje

S obzirom na sve veću orijentaciju ka ekološki prihvatljivim rješenjima, toplotne pumpe su budućnost grijanja, ne samo u BiH nego i širom Evrope.

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2024  15. Sep. 2024

  • 0

U posljednje vrijeme sve više domaćinstava u Bosni i Hercegovini pokazuje interes za ugradnju toplotnih pumpi kao alternativnog načina grijanja. Ova tehnologija, koja koristi energiju iz zraka, vode ili zemlje za grijanje prostora, predstavlja ekološki prihvatljivo rješenje koje pomaže smanjiti troškove grijanja i emisije štetnih plinova. Pitanje koje mnogi postavljaju jeste: koliko košta ugradnja toplotne pumpe u BiH i isplati li se to ulaganje, piše Crna hronika.

Cijena toplotne pumpe u BiH varira ovisno o tipu pumpe, kapacitetu i složenosti instalacije. U prosjeku, cijena jedne toplotne pumpe kreće se oko 6.000, dok se s ugradnjom i dodatnim troškovima može popeti na 12.000 KM. To uključuje osnovne troškove sistema, instalaciju, eventualne radove na zgradama, kao i potrebne prilagodbe, poput zamjene radijatora ili instaliranja podnog grijanja, gdje cijena varira.

Ugradnju toplotnih pumpi u BiH obavljaju specijalizovane firme koje nude usluge od konsultacija i odabira odgovarajućeg sistema, do instalacije i puštanja u rad. Važno je napomenuti da, iako inicijalni troškovi mogu biti viši u poređenju s tradicionalnim sistemima grijanja poput peći na pelet, drva ili plin, dugoročne uštede na računima za energiju mogu opravdati ulaganje.

Ugradnja toplotne pumpe također zavisi od stanja objekta. Kod novogradnje ili renoviranih kuća s dobrom izolacijom, ugradnja je jednostavnija i efikasnija. Međutim, kod starijih, neizoliranih zgrada, često je potrebna dodatna izolacija kako bi sistem funkcionirao optimalno.

Iako početna investicija može djelovati visoko, toplotne pumpe nude značajne uštede na grijanju i hlađenju tokom godine. Također, kako cijene električne energije variraju, a energenti poput plina i drva poskupljuju, ovakav sistem grijanja može se dugoročno isplatiti. Prema procjenama, povrat investicije može se očekivati u periodu od 7 do 10 godina, zavisno od cijene energenata i nivoa ušteda.

S obzirom na sve veću orijentaciju ka ekološki prihvatljivim rješenjima, toplotne pumpe su budućnost grijanja, ne samo u BiH nego i širom Evrope.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...