VEČERAS SE MOŽE VIDJETI RIJETKA POJAVA NA NEBU: Kada se Zemljina sjena spusti na površinu Mjeseca....

Djelomična pomračina mjeseca pada u vrijeme "supermjeseca", drugog od četiri u toku ove godine.

  • Šareni svijet

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

U noći sa utorka na srijedu, ovisno o vašoj lokaciji, moći ćete vidjeti rijetku pojavu na nebu. Djelomična pomračina Mjeseca obojit će njegovu površinu u mutnu crveno-smeđu boju kada se Zemljina sjena spusti na površinu Mjeseca.

Djelomična pomrčina Mjeseca bit će vidljiva iz većeg dijela Sjeverne Amerike, cijele Južne Amerike, Europe, svih osim najistočnijih dijelova Afrike, zapadnih dijelova Azije i Rusije te dijelova Antarktika. Djelomična pomračina mjeseca pada u vrijeme "supermjeseca", drugog od četiri u toku ove godine.

Zemljina sjena

Tačno vrijeme djelomične pomračine Mjeseca ovisi o vašoj lokaciji, a možete koristiti web-lokacije kao što je Timeanddate.com da pronađete određena vremena na temelju vaše lokacije. Za one koji se nalaze u istočnoj vremenskoj zoni SAD-a, pomračina će dosegnuti svoju najmračniju fazu, s Mjesecom koji će biti najviše zaklonjen Zemljinom sumbrom, otprilike u 22:44. EDT 17. septembra. U Europi i Africi pomračina će se dogoditi u ranim jutarnjim satima 18. septembra.

Ako ne možete lično gledati pomračinu Mjeseca, moći ćete pratiti pojavu online na Space.com. 

U djelomičnoj pomračini Mjeseca, samo dio Mjeseca prelazi u Zemljinu sjenu, stvarajući dojam maglovitog “zalogaja” izvađenog s Mjesečeve površine. Sjena će potamniti stranu Mjeseca okrenutu prema Zemlji. Veličina ovog “zalogaja” određena je rasporedom Sunca, Zemlje i Mjeseca.

Oko 3,5% Mjesečeve vidljive površine bit će prekriveno najtamnijim dijelom Zemljine sjene, umbrom. Ostatak punog Mjeseca poprimit će blago crvenkasto-smeđi izgled jer će se svjetliji dio Zemljine sjene koji ne blokira u potpunosti sunčevu svjetlost spustiti na većinu mjesečeve površine.

Pomračina Mjeseca nikada ne dolazi sama

Djelomična pomračina Mjeseca je posebna jer također pada u vrijeme “supermjeseca”, drugog od četiri supermjeseca u nizu za 2024. godinu.

Supermjesec se događa kada se pun Mjesec poklopi s tačkom najbližom Mjesecu Zemlji u njegovoj orbiti (koja je eliptičnog oblika). Kao rezultat toga, mjesec izgleda malo svjetliji i veći nego inače, iako je razlika suptilna i teško ju je uočiti golim okom.

Izraz supermjesec općenito se odnosi na pun Mjesec unutar 90% od njegovog najbližeg pristupa Zemlji. Prema Fredu Espanaku, stručnjaku za pomračine i umirovljenom NASA-inom astrofizičaru, 2024. godine desit će se četiri supermjeseca, u augustu, septembru, oktobru i novembru.

Otprilike dvije sedmice nakon pomračine Mjeseca, Zemlja će doživjeti prstenastu pomračinu Sunca 2. oktobra. Blještava pomračina Sunca “vatreni prsten” bit će vidljiva iznad dijelova Tihog oceana, južnog Čilea i južne Argentine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...