VUČIĆEV ZAHTJEV UZALUDAN: Američki ambasador otvoreno o statusu Kosova i namjerama SAD-a….

Naveo je da, stoga SAD, ne prihvaća kao istinit „bilo kakav pokušaj dovođenja u pitanje statusa Kosova ili njegovih institucija“.

  • Regija

  • 18. Sep. 2024  

  • 2

Ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey M. Hovenier izjavio je da je američka vlada "nepokolebljiva u podršci Kosovu".

On je na manifestaciji obilježavanja 25 godina organizacije „NDI“ na Kosovu rekao da smatra neophodnim da ponovi taj stav SAD-a, dodajući da je važno da „nema nesporazuma ili pogrešnog tumačenja“ stava te zemlje.

„SAD su 2008. priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. To smo uradili na osnovu čvrstih obaveza kosovskih vlasti da u potpunosti sprovedu Ahtisarijev plan za stvaranje demokratske, multietničke i inkluzivne države. Ovaj stav je nepromijenjen i odlučan“, rekao je američki ambasador.

Naveo je da, stoga SAD, ne prihvaća kao istinit „bilo kakav pokušaj dovođenja u pitanje statusa Kosova ili njegovih institucija“.

„Ustav Kosova je legitiman i mi smo ponosni na ulogu koju smo odigrali u podršci njegovom razvoju. Kosovske institucije su legitimne, i opet – ponosni smo na našu podršku da pomognemo u uspostavljanju i konsolidaciji ovih institucija, uključujući pomoć NDI i mnogih drugih partnera“, rekao je ambasador.

Podsjetio je na obećanje koje je Vlada Kosova dala SAD-u 2008. godine, prije proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Ali želim da ponovim srodnu i ključnu tačku – obećanje Kosova je suverena, nezavisna, demokratska i multietnička država, sa posebnom zaštitom za svoje manjinske zajednice. Ponovo smo ponosni na ulogu koju smo odigrali sa našim partnerima da unaprijedimo ovu viziju. I mi nastavljamo da pozivamo aktuelnu vladu Kosova da bude posvećeniji partner u radu sa nama i drugim članovima međunarodne zajednice kako bi se ova vizija ostvarila – da Kosovo uživa društvo u kojem svi građani žive u uslovima dostojanstva i bezbjednosti – uključujući etničke Srbe građane Kosova“, kazao je on.

Te poruke su u Prištini shvaćene kao odgovor na nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u obraćanju javnosti u vezi sa Kosovom i zahtjevima da za povratak na status kvo.

„Želim da ponovim da su SAD podjednako ponosne na način na koji je američki narod, uključujući i NDI, podržao narod Kosova da stvori i održi suverenu, demokratsku državu i napredovao u svojoj neizbježnoj putanji da zauzme svoj mjesto u Evuropi – uključujući i europske institucije kao što su EU i NATO“, rekao je američki ambasador.

Dodao je da NDI ponudila oko 40 miliona dolara za podršku programima i aktivnostima na Kosovu za taj period i dodao da je angažman te organizacije „imalo veliki utjecaj na razvoj demokracije“.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...