JOŠ JEDAN ŠAMAR PUTINU: Indija dostavlja Ukrajini oružje

Arzan Tarapore, indijski stručnjak za odbranu na Univerzitetu Stanford, rekao je da je pokušaj Delhija da proširi izvoz oružja bio glavni faktor u transferu oružja Ukrajini.

  • Svijet

  • Prije 7h  

  • 0

Artiljerijske granate koje su prodali indijski proizvođači oružja preusmjerili su evropski kupci u Ukrajinu, a New Delhi nije intervenisao da zaustavi trgovinu uprkos protestima Moskve, prema navodima 11 zvaničnika indijske i evropske vlade i odbrambene industrije. Delhi, dugo najveći svjetski uvoznik oružja, vidi dugotrajni rat u Evropi kao priliku za razvoj svog tek nastalog sektora izvoza oružja.

Kako navodi Rojters pozivajući se na svoje izvore i podatke carine, prenos municije za podršku odbrane Ukrajine od Rusije odvijao se više od godinu dana. Indijski propisi o izvozu oružja ograničavaju upotrebu oružja na deklariranog kupca koji riskira prekid buduće prodaje ako dođe do neovlaštenih prenosa.

Indijski propisi o izvozu oružja ograničavaju upotrebu oružja samo na deklarisanog kupca, koji rizikuje da buduća prodaja bude prekinuta ako dođe do neovlaštenog prenosa.

Prazne čahure

Arzan Tarapore, indijski stručnjak za odbranu na Univerzitetu Stanford, rekao je da je pokušaj Delhija da proširi izvoz oružja bio glavni faktor u transferu oružja Ukrajini.

“Vjerovatno je u iznenadnoj nedavnoj ekspanziji došlo do nekih slučajeva kršenja prava krajnjih korisnika.”

Italijanska kompanija Mekanica per l’Elettronica e Servomekanismi (MES) je među firmama koje su slale granate indijske proizvodnje u Ukrajinu, rekao je bivši visoki zvaničnik Jantre. MES je Jantrin najveći strani klijent. Izvršni direktor je rekao da firma sa sedištem u Rimu kupuje prazne čaure iz Indije i puni ih eksplozivom.

Kremlj je pokrenuo pitanje indijskog oružja u Ukrajini u najmanje dva navrata, uključujući i julski sastanak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i njegovog indijskog kolege, izjavila su tri indijska zvaničnika.

Među evropskim državama koje šalju indijsku municiju u Ukrajinu su Italija i Češka, koja predvodi inicijativu za snabdijevanje Kijeva artiljerijskim granatama izvan Evropske unije, navode španski i visoki indijski zvaničnik, kao i bivši izvršni direktor Jantra Indije, državne kompanije čiju municiju koristi Ukrajina.

Ukrajinska, italijanska, španska i češka ministarstva odbrane nisu odgovorila na zahtjeve za komentar.

Delhi i Vašington, glavni pomagač Ukrajine, nedavno su ojačali odbrambenu i diplomatsku saradnju u kontekstu jačanja Kine, koju oboje smatraju glavnim suparnikom.

Indija, takođe, ima bliske veze s Rusijom, njenim primarnim dobavljačem oružja već decenijama, a premijer Narendra Modi odbio je da se pridruži režimu sankcija protiv Moskve pod vodstvom Zapada.

Ali, Delhi, dugo najveći svjetski uvoznik oružja, takođe vidi dugotrajni rat u Evropi kao priliku za razvoj svog tek nastalog sektora izvoza oružja, navode indijski izvori upoznati sa službenim mišljenjem.

Ukrajina, koja se bori da obuzda rusku ofanzivu prema istočnom logističkom središtu Pokrovsku, ima veliki nedostatak artiljerijske municije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...