UŽIVA VELIKU POPULARNOST: Modi na putu prema pobjedi na parlamentarnim izborima u Indiji

Prema djelomičnim rezultatima, BJP-ova koalicija dobit će najmanje 281 mjesto, što je više od potrebnih 272 za postizanje parlamentarne većine u donjem domu.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2024  

  • 0

Indijski premijer Narendra Modi na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima u Indiji koji su trajali šest sedmica i na kojima je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta glasalo 642 miliona ljudi. 

Modijeva Stranka Bharatiya Janata (BJP) u vodstvu je s 39,3 posto glasova nakon prebrojavanja četvrtine glasačkih listića, objavilo je izborno povjerenstvo.

Elektronsko prebrojavanje započelo je u utorak u 8,00 sati po lokalnom vremenu, rezultati se očekuju u narednim satima.

Indija koristi elektroničke uređaje za brzo prebrojavanje glasačkih listića.

Prema djelomičnim rezultatima, BJP-ova koalicija dobit će najmanje 281 mjesto, što je više od potrebnih 272 za postizanje parlamentarne većine u donjem domu.

Modi (73) koji i nakon dva mandata uživa veliku popularnost izjavio je ovaj vikend da je siguran da je za njegov ponovni izbor indijski narod glasao u rekordnom broju.

Premijerovi rivali, nekad paralizirani unutarstranačkim sukobima, optužuju vladu da iskorištava pravosuđe u političke svrhe povećanjem broja kaznenih progona protiv njih.

Američka fondacija Freedom House također je ocijenila da je BJP sve više koristio vladine institucije za ciljanje političkih protivnika, prenosi Hina.

Opozicija i branitelji ljudskih prava osuđuju demokratsko nazadovanje i optužuju Modija da favorizira narod Hindu, većinu u zemlji, na štetu velikih zajednica manjina, uključujući 210 miliona muslimanskih Indijaca, koji su sada zabrinuti za svoju budućnost.

S druge strane, Modi je optužio glavnu opozicionu stranku Kongres da želi podijeliti nacionalno bogatstvo infiltratorima, ili onima koji imaju najviše djece, označavajući tako muslimansku zajednicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...