SITUACIJA ALARMANTNA: Devastacija na izvoru Une preusmjerila rijeku

Kako su objavili sinoć na društvenim mrežama, situacija je postala alarmantna.

  • Vijesti

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Nivo rijeke Une je toliko porastao da voda prelazi preko zečjeg nasipa, a uskoro bi mogao i potpuno popustiti. Ova hitna situacija dodatno naglašava koliko je neophodno odmah riješiti naš zahtjev za sanaciju uništenog dijela rijeke, poručili su iz Udruženja "Una Srb".

Kako su objavili sinoć na društvenim mrežama, situacija je postala alarmantna.

"Pripremni radovi za izgradnju male hidroelektrane (MHE) "Una-mlin" prouzročili su ozbiljna oštećenja. Uništena je riparijska vegetacija uz vodotok — stabla, grmlje i zeljaste biljke koje su ključne za zaštitu rijeke i njenog ekosustava. Promijenjeni su prirodni kanali rijeke, uklonjene su kaskadne pregrade, a staništa zaštićenih vrsta poput potočnog raka su teško narušena. Hitno tražimo sanaciju kako bismo spriječili daljnje nepovratne posljedice!", poručili su iz ovog udruženja.

Kako su objavili na mrežema, juče je vodostaj Una Vrelo konstantno rastao, te se već prelijevao preko zečjeg nasipa u visini od oko 10 cm, no zbog povećanja brzine postoji opasnost da bi mogla odnijeti cijeli nasip.

Dodaju da je nešto niže, kod mosta, voda mutna od silnog blata ispranog s iskopa.

Pojašnjavaju da je voda došla takoreći do puta stvarajući novu, paralelnu rijeku, a kako navode, ako nasip pukne, a mogao bi, jer rijeka i dalje konstantno raste i ubrzava, čitava Una krenuće ovim putem umjesto svojim koritom.

Podsjećamo, prije nešto više od mjesec dana je inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem mu je rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane "Una-mlin" u području ekološke mreže Natura 2000.

(Nezavisne novine)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...