UZNEMIRUJUĆI PRIZOR: Pogledajte kako su Rusi pobili vlastite vojnike (VIDEO)

Ovakvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

  • Svijet

  • Prije 3h  

  • 0

Rusija je dronom pogodila vlastite vojnike koji su se pokušali predati ukrajinskim snagama. Snimak pokazuje sedam muškaraca, koji jasno drže ruke uvis prije nego što legnu licem prema zemlji, prenosi Daily Mail.

Ušli su u teritorij koji je držala ukrajinska vojska na Donjeckom ratištu, ali su odlučili odustati jer su bili stjerani uza zid. Na videu koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspio pobjeći.

Nije potvrđeno je li to bilo namjerno, ali britanski tabloid navodi da to nije isključeno, naročito nakon izvještaja da su ruski snajperisti pucali na vojnike koji su dezertirali, a koja inače kruže već od prvih mjeseci invazije.

Ukrajinski komandant na snimci daje upute svom "pilotu" drona da ne baca eksplozivna sredstva na ruske vojnike, a ubrzo nakon toga vidi se udar ruskog drona. Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Objašnjavajući snimak, ukrajinske oružane snage rekle su da su ruski vojnici donijeli ispravnu odluku, ali čim se ukrajinski dron počeo povlačiti, ruska vojska izvršila je likvidaciju svojih snaga.

Devet mjeseci nakon početka sukoba, britansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da će Rusija rasporediti specijalne jedinice koje bi trebale pucati na vlastitu vojsku, ako se povuku iz rata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...