CRNI PONEDJELJAK ZA NETANYAHUA: Uskoro slijedi otrežnjenje za premijera Izraela...

Bilo kako bilo, Netanyahu će se nakon više od 40.000 ubijenih u Gazi i napadima na Libanon, Iran i Siriju, u ponedjeljak morati suočiti sam sa sobom.

  • Svijet

  • 03. Okt. 2024  

  • 0

Istraživanje Izraelskog instituta za demokraciju, objavljeno u utorak, pokazalo je da 80 posto Izraelaca, uključujući 90 posto Izraelaca Židova, podržava odluku o početku ofanzive protiv Hezbolaha čak i dok rat u Gazi traje. Postavlja se pitanje može li od svega toga profitirati izraelski premijer Benjamin Netanyahu?

"Netanyahu je sebe uvijek predstavljao kao ‘gospodina sigurnost‘ i sada je konačno, nakon 7. oktobra, uspio vratiti titulu ovim operacijama na sjeveru", izjavio je Aviv Bushinsky, politički komentator i bivši Netanyahuov pomoćnik.

Ali, kako upozorava analiza u The Times of Israel, godinu dana poslije, Izrael još uvijek vodi svoj rat protiv Hamasa, a Netanyahu tek treba proglasiti pobjedu, sa 101 taocem koji je još uvijek u Gazi, a Hamas, iako oslabljen, još uvijek postoji.

Zbog toga bi, upozoravaju tamošnji analitičari, ushićenje koje trenutno vlada u Izraelu moglo splasnuti idući ponedjeljak, na prvu godišnjicu napada 7. oktobra. Jer, arhitekt napada, vođa Hamasa Yahja Sinwar, još uvijek se skriva, taoci su i dalje u Gazi, a unatoč spektakularnim napadima na Hezbolah, desecine hiljada stanovnika evakuiranih sa sjevera Izraela još se uvijek ne mogu vratiti u svoje domove.

"Toliko smo zaokupljeni u posljednje dvije sedmice, od bipera i operacije voki-tokija pa sve do eliminiranja cjelokupnog višeg vodstva Hezbolaha, ali mislim da ćemo se sljedeće sedmice ponovno probuditi u stvarnosti. I ljudi će se početi pitati: O.K., šta je sada? Kada će sve ovo napokon završiti?", piše Times of Israel.

Uz sve to, još treba dodati iransko raketiranje izraelskih gradova, kada je protuzračna odbrana Izraela zakazala, a krateri od iranskih projektila vidljivi su na svakom koraku.

Bilo kako bilo, Netanyahu će se nakon više od 40.000 ubijenih u Gazi i napadima na Libanon, Iran i Siriju, u ponedjeljak morati suočiti sam sa sobom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...