MILO ĐUKANOVIĆ DIREKTNO: "Od 2020, prva vlast bila kleronacionalistička, druga anticrnogorska, treća velikosrpska!"

Crna Gora je od 2020, dodao je, izgubila ključnu pretpostavku koja je kandidovala za lidera regije u integracijama.

  • Regija

  • 04. Okt. 2024  04. Okt. 2024

  • 0

"Mislim da je Crna Gora  potvrdila da ima unutrašnji kapacitet za reforme i da se pridruži EU. Nažalost, ne možemo da ne primijetimo zastoj koji su donijele protekle četiri godine. U tom periodu dogodilo se ozbiljno ruiniranje onih krhkih ostvarenja do kojih smo došli od 2006. do 2020. I to svih - od bezbjednosti, preko ekonomije i javnih finansija, do obrazovanja i zdravstva", rekao je on na 2BS forumu u Budvi, prenosi portalanalitika.me.

Crna Gora je od 2020, dodao je, izgubila ključnu pretpostavku koja je kandidovala za lidera regije u integracijama.

"To je bila uzorna politička stabilnost. Jer, mi smou ove četiri godine promijenili tri vlasti - prva je bila kleronacionalistička, druga anticrnogorska, velikosrpska i diletantska, a treća je jednako velikosrpska i populistička. Ti kvalifikativi ne obećaju da bi Crna Gora sa takvom upravom mogla ukazati šansu koja se ukazuje u procesu proširenja", konstatovao je on.

Društvo ima potencijal, ali, kako ističe, potreban je ozbiljan državno-politički menadžment, kojeg trenutno nema.

"U Crnoj Gori smo preuzeli odgovornost za integracije 2006. godine. Od tada do 2020. urađeno je dosta toga. Crna Gora je od nekad najmanje razvijene članice SFRJ došla do pozicije najrazvijenije na Zapadnom Balkanu. Ušli smo u NATO, stigli do predvorja Evrope, a ako neko misli da su se za 14 godina mogli savladati vjekovi zaostajanja - to ipak ne. Potreban je mnogo duži period da bismo učvrstili institucije. Ali, promjena vlasti je to ugrozila", dodao je.

I u Crnoj Gori i u regiji su, smatra on, u ponudi samo dvije opcije.

"Jedna je multietnička demokratija, reforme, Evropa i NATO, a druga je nacionalizam. E mi smo do 2020. bili prepoznati kao zemlja reformi - pa nije nas niko častio članstvom u NATO, niti onim dostignućima na planu evropskog razvoja. Niti nas neko danas kažnjava što nema milimetra pomaka osim IBAR-a", naglasio je Đukanović.

Radilo se dobro do 2020, smatra on, ali bilo je i grešaka, a birači su 2020. poželjeli da vide druge ljude na funkcijama.

"Čestitali smo, to je dio demokratske kulture, ali danas ne možemo da držimo povez preko očiju i da poslije četiri godine ne primjećujemo slabosti, a sve da nam neko ne bi zamjerio kako mi imamo žal zbog gubitka vlasti. Ne. Nije riječ o tome. Četiri godine kasnije dug je period da vidimo učinke i slabosti. I mislim da tu dominiraju slabosti", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...