DOBRE VIJESTI: BiH prvi put imala predstavnike na prestižnom svjetskom događaju, dogodine i u Berlinu,

Iz ove agencije saopšteno je i da je postignut dogovor da BiH ima svoj paviljon na samitu koji će biti održan u Berlinu sljedeće godine.

  • HiTec

  • 16. Okt. 2024  

  • 0

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Almir Badnjević na Svjetskom samitu lidera buduće digitalne ekonomije "Giteks global" u Dubaiju predstavio je dosadašnja dostignuća i trenutne aktivnosti u oblasti digitalne transformacije u akademskom, javnom i privatnom sektoru BiH.

Iz ove agencije saopšteno je i da je postignut dogovor da BiH ima svoj paviljon na samitu koji će biti održan u Berlinu sljedeće godine.

"Ova prilika će omogućiti BiH da dodatno predstavi svoje inovacije i napore u digitalnoj transformaciji na globalnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Na poziv državnog ministra Ujedinjenih Arapskih Emirata za vještačku inteligenciju, digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu Omara el Olame, BiH je prvi put imala predstavnike na ovom prestižnom svjetskom događaju, i to Badnjevića i ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edina Fortu.

"Giteks global 2024" je jedan od najvećih i najprestižnijih svjetskih tehnoloških događaja, fokusiran na inovacije u oblasti tehnologije, digitalne ekonomije i startap ekosistema.

Ovaj samit okuplja vodeće tehnološke lidere, ministre i kreatore politika iz cijelog svijeta, kako bi se bavili ključnim pitanjima kao što su regulacija vještačke inteligencije na nacionalnom i regionalnom nivou, politike za odgovorno istraživanje i primjenu tehnologija zasnovanih na vještačkoj inteligenciji, zaštita podataka i privatnosti, te uloga vlada u razvoju naprednih tehnologija.

Ovogodišnja tema "Globalna saradnja za kreiranje buduće ekonomije zasnovane na vještačkoj inteligenciji" stavila je fokus na globalne napore u korištenju ove vrste inteligencije za dobrobit čovječanstva, društava, vlada i poslovanja, naglašavajući važnost međunarodne saradnje. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...