KONAČNO SE OGLASILI: Iz OHR-a stiglo "objašnjenje" Schmitdovih spornih izjava o Aliji Izetbegoviću

Iz OHR-a su podsjetili da je Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2024  16. Okt. 2024

  • 2

Iz OHR-a su se oglasili povodom sporne izjave Christiana Schmidta od prije nekoliko dana, a odnosila se na stavljanje presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u isti kontekst s predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem.

"Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, 'Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat', kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna", navodi se u saopćenju OHR-a.

Iz OHR-a su podsjetili da je Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.

"Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote. Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.

Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica", saopćeno je iz OHR-a, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...