ROBERT GOLOB ĆE SE NAREDNE SEDMICE SASTATI SA JOEOM BIDENOM: Razgovarat će i o...

(...) važnim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. 

  • Regija

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Slovenački premijer Robert Golob sastaće se iduće sedmice u Washingtonu sa američkim predsjednikom Joe Bidenom, a jedna od tema razgovora biće i Zapadni Balkan.

Dvojica lidera će razgovarati o nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući energetsku sigurnost i saradnju i zajednički pristup zapadnom Balkanu, prenosi STA.

"Glavni cilj posjete je jačanje bilateralnih odnosa Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država, koje dijele zajedničke vrijednosti, historijsko prijateljstvo, strateško partnerstvo i savezništvo u NATO-a", saopćeno je iz Kabineta slovenačkog premijera, prenosi Srna.

Navodi se da će akcenat razgovora u Washingtonu biti na jačanju sveobuhvatne bilateralne saradnje sa fokusom na cyber sigurnost, vještačku inteligenciju, inovacije i energiju.

Biden i Golob će razgovarati o načinima intenziviranja sigurnosne saradnje i transatlantske saradnje EU i Sjedinjenih Američkih Država i odnosima unutar NATO-a.

Biće razgovarano o jačanju saradnje u međunarodnim organizacijama i multilateralnim inicijativama, kao i o aktuelnim globalnim pitanjima, poput Ukrajine, Bliskog istoka i Sudana, kao i važnim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...