PONOSNA TATINA KĆERKA: Ko je Smiljka Radlović, prva žena načelnica općine u historiji Bosanskog Grahova (FOTO)

"Najveći uzor u mom životu je moj otac Boško Radlović", kaže Smiljka.

  • Politika

  • Prije 3h  

  • 0

Mada rezultati nedavno održanih lokalnih izbora u BiH još nisu zvanični, a u mnogim malim opštinama je probrojavanje glasova postalo pravi rolerkoster, za nju nema zime: Smiljka Radlović je u Bosanskom Grahovu pobijedila ubjedljivo, sa skoro 200 glasova razlike.

Njen uspjeh ima posebnu specifičnu težinu, ako se zna da se za funkciju načelnice opštine borila kao nezavisna kandidatkinja, da je favorizovanog kandidata SNSD Petra Malinovića pobijedila sa impresivnih 20 odsto razlike i da će biti prva žena načelnica u istoriji Bosanskog Grahova, piše Srpskainfo.

"Odlučila sam da se kandidujem za načelnika opštne, zbog stanja u Bosanskom Grahovu. Vjerujem da promjenom vlasti možemo artikulisati neke nove pravce i možemo promijeniti paradigmu u kojoj se nalazimo", kaže Smiljka Radlović za Srpskainfo.

alt

A stanje u Grahovu nije nimalo ružičasto. U ovoj teritorijalno prostranoj, ali otovo pustoj opštini, prema procjenama živi oko 1.000 mahom starijih stanovnika. Prema zvaničnim podacima, u cijeloj protekloj godini u Grahovu je rođeno samo jedno dijete, a umrlo je 29 osoba. Ovo je najstarija opština u Federaciji BiH, prosjek starosti stanovništva je 52 godine.

U jedinu osnovnu školu, koju pohađaju 64 đaka, jsenas su upisana samo 3 prvačića.

U Bosanskom Grahovu nema nijene banke, apoteke, pekare, supermarketa… Grahovljaci nemaju ni cetar za socijalni rad, ni vrtić. Vodovod je dotrajao, pa su česti nestanci vode. Privreda gotovo da ne postoji i svodi se na nekoliko pilana.

Pokušaj da se ekonomska situacija “popravi” izgradnjom spalionice automobilskih guma u prostoru nekadašnje ciglane, lokalna vlast je spriječila u posljednjem trenutku.

Smiljka Radlović kaže da će kao načelnica opštine nastojati da popravi ekonomiju i infrastrukturu, ali da kao ekološki osvještena građanka neće dozvoliti zagađenje prirode, pa “investicije” poput spalionica otpada, ne dolaze u obzir.

alt

(FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

"Bosansko Grahovo je mjesto na divnom geografskom položaju, bogato prirodnim ljepotama i kao načelnica ću se zalagati za razvoj turizma kroz očuvanje prirodnog bogatstva i prirodnih ljepota. Nastojaćemo i da osiguramo vladavinu prava, da poboljšamo zdravstveni i obrazovni sistem i povećamo zaposlenost. Sve su to prioriteti i usko su povezani", kaže Radlovićeva.

Biće tu puno posla, jer je Bosansko Grahovo i danas, skoro 3 decenije nakon okončanja rata, puno ruševina i u korov zaraslih zddanja.

Ipak, Grahovljaci vjeruju da nova načelnica može izaći na kraj sa svim tim izazovima.

Smatraju da je energična, obrazovana i vrijedna, da nije sujetna, i da joj je stalo do grada u kojem je odrasla i u kojem živi sa porodicom.

A ko je, ustvari, nova načelnica opštine Bosansko Grahova?

Smiljana Radlović (52) je inženjerka šumarstva, zaposlena u opštinskoj upravi u finansijskom sektoru. U Bosanskom Grahovu je završila osnovnu i srednju školu, a potom je studirala i diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu. U Grahovo se vratila 1999. godine i tu i ostala.

Udata je, ima sina od 17 godina.

Ove godine nije prvi put učestvovala na izborima, ali je ranije bila kandidatkinja Srpske napredne stranke Federacije BiH.

Za nju su na minulim lokalnim izborima glasali ne samo SNS-ovci, nego kako tvrde poznavaoci lokalnih prilika, i mnogi nezadovoljni SNSD-ovci, ali i Grahovljaci koji nisu stranački opredijeljeni, ali poznaju Smiljku Radlović i njenu porodicu.

Smiljkin otac Boško Radlović, dobro je poznat u Bosanskom Grahovu, kao čovjek koji je mnogo uradio za napredak ovog mjesta. Bio je rukovodilac predratnog trgovačkog preduzeća “27. juli”, a i danas prepričava, “ne postoji čovjek u Grahovu kome Boško nije pomogao.”

Novoizabrana načelnica opštine ne krije da je ponosna na svog tatu.

"Najveći uzor u mom životu je moj otac Boško Radlović", kaže Smiljka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...