PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ OGOLIO VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Schmidt se ponaša kao kolonijalni namjesnik, etnoseparatistima izlazi u susret"

"Imamo čuvenu scenu kada dijeli ćevape na ulici, pojavljuje se na manifestacijama humanitarnog karakatera, nastojeći dobiti simpatije, a istovremeno radi protiv interesa ogromne većine građana ove zemlje", kaže Preljević

  • Vijesti

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

"Schmidt će biti odgovoran ako se proevropski dio bh. javnosti otuđi od Evrope", naveo je Preljević u emisiji 'Istraga sedmice' Hayat TV-a

U emisiji 'Istraga sedmice' Hayat TV-a Vahidin Preljević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, komentirao je tekstove njemačke štampe o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu kao i tvrdnju da će presuda 'Kovačević' destabilizirati BiH.

"To je obrtanje onoga što je istina, a to je da postojeći etnokratski sistem koji je dodatno pooštren djelovanjem tog visokog predstavnika je izvor destabilizacije. Schmidt se ponaša kao kolonijalni namjesnik. On etnoseparatistima unutar BiH izlazi sve više ususret. Sve više im prostora ostavlja, vidljivi su ustupci prema HDZ-u, a time i prema Zagrebu. U suštini on ne djeluje protiv separatističke politike Dodika, djeluje retorički, ali u suštini ne djeluje", kazao je Preljević.

Dodao je kako se podržavaju etnoseparatizmi koji se kontroliraju iz Beogarda i Zagreba čime će se BiH pretvoriti u političku koloniju Beograda i Zagreba.

alt

"Imamo povratak neokolonijalne politike prema BiH. Manipulacija strahom je također izraz kolonijalne politike. Imate pokušaj Schmidta da se na jeftin način dodvori određenim političkim elitama mimo raspoloženja većine stanovnika. Imamo čuvenu scenu kada dijeli ćevape na ulici, pojavljuje se na manifestacijama humanitarnog karakatera, nastojeći dobiti simpatije, a istovremeno radi protiv interesa ogromne većine građana ove zemlje. Zabrinjava me mogući efekt djelovanja Schmidta, između vrijednosti koje nominalno zastupa i njegovog djelovanja postoji toliki jaz da je već i običnim ljudima postalo jasno da se radi o cinizmu i licemjerstvu. To može proizvesti da se dobar dio javnosti koji je bio proevropski opredjeljen otuđi od Evrope i za to će biti odgovoran upravo Schmidt", kazao je Preljević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...