GORI NA BLISKOM ISTOKU: Šokantni snimci iz Bejruta, nakon izraelskog udara stambena zgrada se srušila kao kula od karata...

Prema Axiosu, Izrael želi biti u mogućnosti "aktivnu provoditi" Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a.

  • Vijesti

  • Prije 2h  

  • 0

Izrael želi biti u mogućnosti aktivno provoditi razoružavanje Hezbolaha u južnom Libanonu i zadržati nesmetan pristup libanonskom zračnom prostoru, ako bi došlo do potpisivanja bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre kojim bi se okončao rat, navodi se u izvještaju koje detaljno opisuje zahtjeve koje je Izrael uputio Bijeloj kući.

Zahtjevi su uključeni u dokument koji je sastavio Izrael i proslijedio izaslaniku Bijele kuće Amosu Hochsteinu uoči njegovog današnjeg putovanja u regiju s ciljem posredovanja u prekidu borbi, izvještava Axios pozivajući se na američke i izraelske dužnosnike.

Prema Axiosu, Izrael želi biti u mogućnosti "aktivnu provoditi" Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja zahtijeva da libanonske oružane snage budu jedina snaga s oružjem u južnom Libanonu. Također traži slobodu djelovanja nad libanonskim zračnim prostorom.

Glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua kaže da su visoki dužnosnici tokom noći raspravljali o "novim idejama" u vezi s dogovorom o oslobađanju talaca u Gazi, javlja Times of Israel.

Izvijestio je da su se razgovori vodili tokom sastanka kabineta za sigurnost na visokoj razini, koji je sada završen, osam sati nakon što je trebao početi u 19:30 sati.

"Tokom sastanka iznesene su nove ideje kako bi se ispitala njihova izvedivost za prijedlog oslobađanja talaca", stoji u saopćenju.

Izraelski dužnosnik rekao je uoči sastanka, održanog u sjedištu ministarstva odbrane Kirya u Tel Avivu, da Jeruzalem traži priliku da završi rat u Gazi dogovorom o taocima nakon ubistva vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Dužnosnik je Sinwarovo tijelo opisao kao "još jedan adut" u pregovorima.

"Nećemo okončati rat dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Nastavljamo vršiti vojni pritisak na Hamas. Nastavljamo ubijati članove Hamasa. Želimo psihološki kolaps", poručili su iz ureda premijera.

Na društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju kako se do temelja urušila zgrada u četvrti Dahiyeh južnom Bejrutu, a čini se da je cilj Izraela bio ogranak organizacije al-Qard al-Hassana, koji navodno financira Hezbolah.

Ostale fotografije i snimci prikazuju zgrade u plamenu i veliku štetu na zgradama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...